Iz crvenog mesa nam prijeti šećer koji može uzrokovati tumor

Novi nalazi sugeriraju kako je šećer Neu5Gc prisutan u crvenom mesu uzrok povećanja rizika za zdravlje

Unatoč mnogim pozitivnim utjecajima na zdravlje te činjenici da je izvor esencijalnih nutrijenata, crveno se meso povezuje s nastankom bolesti krvožilnog sustava i raka debelog crijeva
Meso, koje dijelimo na bijelo i crveno, većinom se sastoji od proteina mioglobina čiji udio određuje boju mesa. Crveno meso sadrži više mioglobina nego piletina i riba, čije se meso klasificira kao bijelo.
Najzastupljenije crveno meso u našoj prehrani je svinjetina, teletina, govedina i janjetina. U crveno se meso ubrajaju i pačetina, konjetina, ovčetina te meso divljači. Svinjetina ima relativno malo mioglobina i zbog boje je proizvođači često reklamiraju kao bijelo meso.

Stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences piše kako su neka ranija istraživanja povezala pretjeranu konzumaciju crvenog mesa s većim rizikom obolijevanja od raka.

Novi eksperimenti provedeni na miševima su pokazali kako tip šećera prisutan u crvenom mesu nakon akumulacije u organizmu dovodi do proizvodnje anti-Neu5Gc antitijela.

Riječ je o antitijelima koja izazivaju upalne procese te na dugi rok mogu dovesti do nastanka tumora, pojašnjavaju istraživači.

Marko Damjanović