Dobra vijest: Uskoro novo, znatno učinkovitije cjepivo za dječju paralizu

Oboljelih od dječje paralize u Hrvatskoj nema od 1989. Početkom šezdesetih godina provedena je masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti i rezultat je bio nagli pad broja novooboljelih

 

Dječja paraliza akutno je infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom. Manifestira se seroznim meningitisom, flakcidnim paralizama i parezama mišića. Bolest je kao jedinstveno stanje prvi put prepoznao njemački ortoped Jakob Heine, 1840. godine, a 1908. Karl Landsteiner otkrio je uzročnika bolesti - poliovirus.

Posljednjih godina međunarodna skupina znanstvenika radi na razvoju potpuno umjetnog cjepiva za dječju paralizu.

Očekuje se kako će novo sintetičko cjepivo olakšati potpunu eradikaciju dječje paralize.

Nažalost, dječja paraliza nije iskorijenjena svugdje u svijetu. I dalje postoje zemlje u kojima je dječja paraliza endemska bolest kao što su Afganistan, Pakistan i Nigerija i iz kojih je moguće širenje bolesti na druge zemlje, prvenstveno susjedne države. Trenutno se u svijetu bilježi nekoliko stotina slučajeva ove bolesti godišnje, a u 2014. najviše je oboljelih bilo u Pakistanu.

Postojeće oralno cjepivo se koristi s oslabljenom inačicom virusa uzročnika dječje paralize, što kod malog broja cijepljenih osoba može dovesti do infekcije u crijevima te omogućiti izlazak virusa iz organizma u okolinu.

Novo cjepivo bi se temeljilo na inačici virusa kojoj je odstranjen genetski mehanizam potreban za prijenos zaraze, te ne postoji niti mogućnost da se virus sposoban za infekciju organizma nađe u okolini.

Oboljelih od dječje paralize u Hrvatskoj nema od 1989. godine. Do uvođenja cijepljenja protiv dječje paralize u Hrvatskoj 1961. godine, broj oboljelih je stalno rastao.

Početkom šezdesetih godina provedena je masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti i rezultat je bio nagli pad broja novooboljelih. Uvođenjem cijepljenja protiv dječje paralize u Kalendar kontinuiranog cijepljenja i postizanjem visokog cijepnog obuhvata bolest je eradicirana. U lipnju 2002. godine europska regija Svjetske zdravstvene organizacije, kojoj pripada i Hrvatska, i službeno je proglašena slobodnom od dječje paralize.

Piše: Marko Damjanović