Gluten: Opasna tvar koja može uzrokovati depresiju, Chronovu bolest, artritis i epileptične napadaje

Iskustva onih koji su dobili bitku s glutenom govore - vrijeme, strpljenje, trud, pozitivan stav te kreativan pristup pripremi hrane ključ su za uspješnu eliminaciju ove štetne tvari iz života

 

Gluten (lat. ljepilo) je elastična bjelančevinasta tvar netopiva u vodi.

Najčešća asocijacija vezana uz gluten su žitarice jer je poznato da je on široko zastupljen upravo u žitaricama poput pšenice, ječma, raži.

No, zbog svojstava elastičnosti i ljepljivosti masovno se koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj pa čak i kozmetičkoj industriji.

Sadržan je u većini prehrambenih prerađevina, u konzerviranoj hrani, u mnogim lijekovima i vitaminskim pripravcima te pojedinim kozmetičkim proizvodima. 

Ipak, u novije vrijeme, uslijed porasta oboljelih od celijakije kao i zbog povećanog broja onih s razvijenom blažom ili težom intolerancijom na gluten, sve veći broj proizvođača se okreće proizvodnji bezglutenskih proizvoda.

Takve proizvode na policama marketa pronalazimo pod oznakom gluten free.

Prelazak na ishranu bez glutena nije jednostavan i zahtijeva disciplinu, strpljenje, odricanje i strogu kontrolu svih proizvoda, osobito onih prehrambenih.

U početku se ova promjena čini kao velika, nemoguća i nesavladiva misija.

No, iskustva onih koji su dobili bitku s glutenom govore - vrijeme, strpljenje, trud, pozitivan stav te kreativan pristup pripremi hrane ključ su za uspješnu eliminaciju ove štetne tvari iz života. 

Nakon što se savladaju sva nepoznata i nejasna glutenska pravila i upoznaju bezglutenski proizvodi dostupni na tržištu moguće je sasvim jednostavno uživati u ukusnim i hranjivim obrocima. 

Bezglutenska ishrana ima mnogobrojne zdravstvene prednosti koje se uočavaju vrlo brzo nakon eliminiranja glutena iz prehrane.

- smanjuje i eliminira simptome intolerancije na gluten

- pospješuje apsorpciju hranjivih tvari

- sprječava dijabetes

- štiti od malignih bolesti

- smanjuje krvni tlak

- potiče metabolizam

- ublažava probavne smetnje

- podiže energiju

- jača koncentraciju

- ublažava kronični umor i iscrpljenost

- pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine

- olakšava tegobe menopauze

- usporava starenje

Provjerite, možda i vi imate sljedeće simptome, razlog za njih može biti upravo gluten:

- depresija i tjeskoba                                 

- zbunjenost i nemogućnost koncentracije

- artritis

- glavobolja

- promjene raspoloženja

- nadutost i bol u trbuhu

- proljev

- sindrom iritabilnog crijeva

- Chronova bolest

- ekcem

- hiperaktivnost

- ulcerozni kolitis

- sindrom kroničnog umora

- epileptični napadaji

- psorijaza

Ako ste se odlučili na bezglutensku prehranu, imajte na umu da samo upoznavanje s proizvodima koji ne sadrže gluten nije dovoljno za apsolutnu zaštitu od ove tvari.

Obratite pažnju i na sljedeće opasnosti:

Osim u prehrambenim, gluten može biti prisutan i u raznim drugim proizvodima – vitaminskim dodacima, lijekovima, ruževima i balzamima za usne, preparatima za njegu usne šupljine. Može se nalaziti i u plastelinu, ljepilu za kuverte i markice i mnogim drugim naoko bezopasnim proizvodima pa imajte na umu da ga i putem tih proizvoda možete unijeti u organizam.

Određeni bezglutenski proizvodi se vrlo lako mogu kontaminirati glutenom uslijed procesa proizvodnje, pakiranja ili skladištenja. 

Kontaminirati namirnice možete i sami u vlastitoj kuhinji ako koristite isti pribor za pripremu namirnica s glutenom i onih bezglutenskih (pekači kruha, tosteri, daske, kuhače i ostali pribor za pripremu i konzumiranje hrane ili pića). 

Većina bezglutenskih proizvoda je sigurna za konzumaciju, ali svakako je  preporučljivo čitati deklaraciju jer se u procesu proizvodnje mogu koristiti pojedini dodaci koji sadrže gluten (primjer su mlijeko i mliječni proizvodi).   

Na ambalaži pojedinih proizvoda možete pronaći oznaku "može sadržavati gluten u tragovima". No, navođenje ove oznake nije zakonska obaveza proizvođača, stoga uvijek pažljivo proučite sastojke proizvoda prije nego ga kupite i konzumirate.

Kontakt sa svakim pa i onim najmanjim djelićem glutena može potaknuti simptome netolerancije ili celijakije.

Nekoliko tjedana nakon prelaska na bezglutensku prehranu obavezno je dodatno unošenje vitamina, minerala i proteina kako bi se nadoknadili neophodni nutrijenti.

Izvor: alternativa-za-vas