Boćanje za OSI: Trijumf 'Istrijane' na Sportskim rekreativnim igrama Grada Zagreba

Turnir je bio namijenjen boćarskoj kategoriji BC5 – otvorena kategorija, u kojoj se igra isključivo u tročlanim ekipama bez obzira na stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja

 

Povodom obilježavanja 15. obljetnice rada Boćarskog kluba cerebralno paraliziranih osoba Zagreb, ove godine pod pokroviteljstvom Grada Zagreba Hrvatski savez boćanja osoba s invaliditetom organizirao je Sportske rekreativne igre Grada Zagreba u boćanju osoba s invaliditetom - za otvorenu kategoriju, koje su u Sportskoj dvorani 'Vinko Bek'.

Svečanom otvorenju natjecanja nazočili su Višnja Fortuna - pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Josip Držaić - dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza OSI, te Milan Pavelić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Sektora za sport i mlade.

U konačnom poretku Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana' iz Pule, ekipe 1 i 2, inače najtrofejniji boćarski klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, osvojile su zlato i broncu, a Boćarski klub 'Dan' iz Slavonskog Broda srebro. Nadalje slijede BKOSI DDZ 'Željko Klepač' URIHO, BK 'Nada' iz Požege, BKCPO Zagreb, BKOSI 'Pulac' iz Rijeke, BKCDP Varaždin i Zveza sonček SO. P. iz Slovenije.

Sudjelovalo je ukupno devet ekipa iz osam klubova Hrvatske i Slovenije, s 31 osobom.

 

Domaćin ovih Sportskih rekreativnih igara je Boćarski klub cerebralno paraliziranih osoba Zagreb, koji je u 15 godina postojanja osvojio ukupno 198 medalja i pehara, a najtrofejniji od igrača je Zlatko Jarnić. Pokrovitelj natjecanja kao i ranijih godina bio je Grad Zagreb, na čelu s našim uvaženim Gradonačelnikom i njegovim stručnim timom. Ovim putem zahvaljujemo im se na podršci, razvoju i promicanju sporta osoba s invaliditetom. Moram se posebno zahvaliti svojim volonterima Mateji i Anti, te Kineziološkom fakultetu i profesorici Dubravki Ciliga, koja nam redovito dolazi sa svojim studentima, a koji nam svoje sate poklone volontirajući na našim natjecanjima. Što reći nego 'Veliko hvala svim studentima!'. Ne mogu, a da se ne zahvalim i svim našim donatorima koji su nam svojim proizvodima olakšali organizaciju turnira, a to su: Slastičarnice Vincek, Globalna hrana, Voda Studena, Mljekara Veronika, Klara, te firme Tovedo, Franja i Teri trgovina. Zahvaljujem se i našim prijateljima iz slovenske reprezentacije na fer i korektnoj borbi“, istaknula je glavna sutkinja i organizatorica Jasna Škrabo, inače dopredsjednica Zagrebačkog sportskog saveza osoba s invaliditetom i predsjednica Boćarskog kluba CPO Zagreb.

Turnir je bio namijenjen boćarskoj kategoriji BC5 – otvorena kategorija, u kojoj se igra isključivo u tročlanim ekipama bez obzira na stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.

"U žestokoj konkurenciji devet ekipa iz Hrvatske i Slovenije, članovi/ice našeg Kluba, osvojili su prvo mjesto - zlato i treće mjesto - broncu, nakon cjelodnevno žestokih i napetih 'borbi' punih vrhunskog sporta i emocija", stoji u priopćenju od 'Istrijane'.

Pobjedničku zlatnu ekipu 'Istrijane', koja je s pet odigranih utakmica bez ijednog poraza stigla do prvog mjesta, činili su Adriano Stihović iz Lindara, Sabina Brezac iz Valbandona i Emir Jahović iz Ližnjana, a brončanu ekipu činili su Marina Relić iz Kanfanara, Zlatan Gazibara i Josip Brkljača iz Pule.

 

"Podsjećamo kako je naša zlatna ekipa pobjednik i nacionalnog turnira u Slavonskom Bordu 29. travnja ove godine, što pokazuje kako je BKOSIŽ 'Istrijana' dobro pripremljena i u najvišem vrhu boćara za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Iskreno zahvaljujemo Gradu Pazinu, Općini Kanfanar, Općini Fažana, Gradu Pula, Sportskoj zajednici Grada Pule, Sportskoj zajednici Istarske županije, Društvu distrofičara Istre, na bezrezervnoj pomoći i potpori, za pripreme i sudjelovanje na Prvenstvu", stoji nadalje u priopćenju od 'Istrijane'.

BKOSIŽ 'Istrijana' inače je aktualni prvak Hrvatske u navedenoj BC5 kategoriji iz 2016. godine. Svoj naslov branit će na Državnom prvenstvu u Vodicama u listopadu ove godine.

"Nakon Zagreba slijedi odlazak troje naših boćara na Međunarodno prvenstvo Slovačke od 9. do 14. lipnja 2017., sa sudjelovanjem sedam europskih država gdje će se natjecati sa zlatnim paraolimpijcima iz Ria prošle godine. Usput se intenzivno pripremamo za Otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske, koje će se održati 17. lipnja u Zagrebu, gdje ćemo nastupiti s 13 igrača u svim kategorijama, a iskreno vjerujemo da ćemo se iz Zagreba vratiti kao ekipni prvaci Hrvatske. U mjesecu srpnju najtrofejniji boćari Hrvatske Davor Komar i Melisa Osmanović s Hrvatskom boćarskom reprezentacijom putuju na Međunarodno prvenstvo u Poljski Poznan, dok u rujnu isti putuju u Američki Kanzas na Otvoreni svjetski Kup, a zatim na Europsko prvenstvo u Portugal, u mjesecu listopadu. U mjesecu prosincu s deset natjecatelja sudjelovati ćemo na Otvorenom prvenstvu Poljske u Gradu Konopiska, gdje također očekujemo osvajanje pehara i medalja u barem tri od pet kategorija. Što se tiče ostalih nacionalnih takmičenja tijekom jeseni, sudjelovati ćemo na nacionalnom turniru u Osijeku, 3. kolu prvenstva Hrvatske pojedinačno u Rijeci, KUP-u Hrvatske pojedinačno u Požegi i završnom 4. kolu Prvenstva Hrvatske pojedinačno u Puli u organizaciji i domaćinstvu našeg Kluba, 18. studenog 2017. godine. Uglavnom, tijekom ove godine sudjelovat ćemo inače na sveukupno 16 prvenstva", najavljeno je u priopćenju 'Istrijane'.

Od sudaca sudjelovali su Jasna Škrabo – glavni sudac, Nikolina Trninić – tehnički delegat, Branko Ivanešić, Dragan Rončević, Mario Gregurić i Dražen Rebselj – pripravnik.

"Kao glavna organizatorica vrlo sam zadovoljna. Također koristim ovu priliku da u ime Boćarskog kluba CPO Zagreb uputim čestitke svim sportašima koji su uspjeli izboriti se za svoje zaslužene medalje, a svima kojima to nije uspjelo više sportskog uspjeha na sljedećim natjecanjima", rekla je za kraj Škrabo.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti