Primorsko-goranska županija: Demonstracija ronjenja kao 'idealne terapije' za osobe s invaliditetom

Glavni ciljevi IAHD-a su promicanje, razvoj i izvođenje ronilačkih tečajeva za osobe s tjelesnim i mentalnim teškoćama te instruktora koji namjeravaju obučiti takve ljude

 

U organizaciji International Association for Handicapped Divers i Saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije bit će upriličena demonstracija ronjenja za osobe s invaliditetom pod nazivom 'Dive Event with Instructor Cross Over and Try Scuba Njivice'. Manifestacija će se održati 13. rujna s početkom u 12.30 sati, na adresi Primorska cesta 30, Njivice - na terasi lounge bara Plava terasa.

The International Association for Handicapped Divers (IAHD) osnovana je 1993. u Švedskoj s primarnim ciljem podučavanja instruktora ronjenja za rad s roniocima s fizičkim teškoćama. Ovlašteni instruktori iz bilo koje renomirane organizacije za ronjenje mogu pratiti IAHD tečajeve, a to je bio jedan od glavnih razloga zašto se interes za IAHD tečajeve uskoro proširio izvan granica Švedske.

Organizacija se sastoji od osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta, koje nastoje postići ciljeve koje je postavio IAHD. Iskustvo je pokazalo da je najučinkovitiji pristup potaknuti osobe s invaliditetom da se okušaju u ronjenju koje je i njima dostupno. Postoji vrlo malo oblika invaliditeta koje zapravo sprječavaju ronjenje. Međutim, vrsta invaliditeta varira od osobe do osobe, kao i način na koji se može nositi s tim invaliditetom. Glavni ciljevi IAHD-a su promicanje, razvoj i izvođenje ronilačkih tečajeva za osobe s tjelesnim i mentalnim teškoćama te instruktora koji namjeravaju obučiti takve ljude. Dodatni ciljevi uključuju organizaciju ronilačkih odmora za osobe s invaliditetom te inspekciju ronilačkih mjesta i objekata za prikladnost za ronioce iz ove populacije. IAHD radi i na poboljšanju objekata na mjestima ronjenja kako bi se olakšao pristup roniocima s invaliditetom. Krajnji cilj IAHD-a je omogućiti osobama s invaliditetom da uživaju u istoj razini kvalitetnih (ronilačkih) programa obuke, certifikata i ronilačkih avantura kao osobe bez invaliditeta.

"U suradnji International Association for Handicapped Divers i Saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije omogućit će se edukacija hrvatskih ronioca za rad s osobama s invaliditetom, a u samoj edukaciji i prezentaciji ronjenja sudjelovat će i osobe s invaliditetom, članovi Saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije", kaže Zvonimir Brozić, predsjednik Saveza.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti