Poreč: Hrvati četvrti, zlata za Ruse i Ruskinje na Europskom prvenstvu u sjedećoj odbojci

Prema riječima novog predsjednika Europske paraodbojkaške federacije Slovenca Branka Mihorka ovo je bilo ponajbolje organizirano europsko prvenstvo na kojem je viđena vrhunska sjedeća odbojka

 

Na Europskom prvenstvu u sjedećoj odbojci, koje je u subotu završeno u Poreču, hrvatski odbojkaši osvojili su četvrto mjesto nakon što su u srazu za brončano odličje poraženi od reprezentacije Bosne i Hercegovine s 0-3 (21-25, 16-25, 18-25), dok su naslove europskih prvaka osvojili reprezentativci i reprezentativke Rusije.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi reprezentacije BiH, bilo je to više nego solidno izdanje hrvatskih odbojkaša koji su pružili snažan otpor svjetskim viceprvacima i drugoplasiranim na prošlogodišnim paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. No, u odlučujućim trenucima prevagu je donijela kvaliteta i iskustvo  naših suparnika.

Ponovno je naš ponajbolji igrač bio Ivan Ćosić s osam poena. 

"Pružili smo otpor koliki smo u ovom trenutku mogli. Savladao nas je umor, ali zasigurno se nismo osramotili protiv daleko kvalitetnije reprezentacije od nas. Da smo i mogli odigrati punom snagom, oni su jednostavno bolji od nas i mi možemo samo učiti od njih. Nama sada preostaje da se odmorimo i da nastavimo s treninzima i podizanjem kvalitete naše igre. Vjerujem da ćemo kroz kvalifikacije doći do nastupa na svjetskom prvenstvu, jer ovim našim ponajboljim rezultatom na europskim prvenstvima osvojili smo mnogo bodova da se dobro plasiramo na svjetskoj rejting listi. Zahvalio bih našim vjernim navijačima koji su nas cijeli ovaj tjedan u Poreču nosili i davali nam poticaje kada nam je bilo teško i kada su se mečevi odlučivali", zaključio je kapetan reprezentacije Ivan Ćosić.

Novi europski prvaci su odbojkaši Rusije koji su u finalu svladali reprezentaciju Ukrajine sa 3-0 (25-18, 25-14, 25-17).

Reprezentacije ovih država sastale su se i u finalu turnira odbojkašica, a ishod je bio identičan. Ruskinje su nadigrale Ukrajinke sa 3-0 (25-11, 25-14, 25-10). Brončanu medalju osvojile su odbojkašice Nizozemske koje su savladale Finkinje sa 3-0 (25-18, 25-16, 25-23).

Dodjelom medalja najboljim ekipama i proglašenjem idealnih sastava EP-a u obje konkurencije završilo je ovogodišnje Europsko prvenstvo, koje je održano u porečkoj sportskoj dvorani Inter sport Zelena laguna. Od 6. do 11. studenoga na ovom je natjecanju sudjelovalo 13 muških i devet ženskih reprezentacija.

Prema riječima novog predsjednika Europske paraodbojkaške federacije Slovenca Branka Mihorka ovo je bilo ponajbolje organizirano europsko prvenstvo na kojem je viđena vrhunska sjedeća odbojka.

Darko Matić / Hina

 

Povezane vijesti