Nova studija: Uskoro će biti moguće predvidjeti epileptičke napadaje

Upozorenja mogu dovesti do ciljanog lijeka ili sposobnosti sprečavanja napadaja kroz duboku stimulaciju mozga, ali čak i jednostavno davanje upozorenja moglo bi predstavljati ogromno olakšanje oboljelima

 

Rad objavljen u časopisu EBioMedicine i predstavljen na konferenciji Američkog epileptičkog društva pokazuje da se približavamo danu kada ćemo moći predvidjeti epileptičke napadaje.

Suradnjom Sveučilišta u Melbourneu i IBM Researcha na nov i obećavajući način obrađeni su podatci o pacijentima koji boluju od epilepsije prikupljeni u ranijoj studiji.

"Prikupljanjem podataka unutar pacijentove lubanje i kombinacijom toga s dubokim učenjem i umjetnom inteligencijom, možemo razviti sustav koji može samostalno vježbati i učiti stanja mozga i znakove koji prethode napadajima jedinstvenim za pojedinca", izjavio je profesor David Grayden.

Doktor Stefan Harrer iz IBM Researcha napomenuo je da sustav koristi "računalni čip koji je veličine poštanske marke i radi na istoj količini energije kao i slušni aparat".

Grayden i Harrer analizirali su podatke kao da ih dobivaju uživo, koristeći svaku epizodu napadaja kako bi poboljšali prepoznavanje jedinstvenih znakova upozorenja pojedinog pacijenta. Kod 10 sudionika, koliko ih je bilo u istraživanju, sustav je predvidio 69% napadaja. Bilo je mnogo lažnih uzbuna, no osjetljivost se može podesiti prema pacijentovoj želji kako bi se smanjio broj lažnih uzbuna po cijenu promašaja nekih stvarnih napadaja.

Harrer je portalu IFLScience rekao da, iako 31 posto napada koji su propušteni možda ne zvuči sasvim utješno, rezultat je bolji nego što izgleda. Slika je prosjek svih sudionika tijekom istraživanja, s tim da se stopa točnosti predikcije poboljšava s vremenom. Do kraja, neki sudionici imali su puno točniju stopu predviđanja, dovoljno dobru da imaju osjećaj sigurnosti da neće doživjet napad u bliskoj budućnosti ako algoritam to ne predvidi.

Iako su implantati koji su se koristili za prikupljanje podataka bili prilično invazivni, Harrer je rekao da bolje metode za čitanje signala mozga znače da u budućnosti možda neće biti potrebni takvi implantati.

Od epilepsije pati 65 milijuna ljudi širom svijeta. Istraživanja su naglasila činjenicu da je nepredvidljiva priroda napadaja jedan od najgorih aspekata ovog stanja. Upozorenja mogu dovesti do ciljanog lijeka ili sposobnosti sprečavanja napadaja kroz duboku stimulaciju mozga, ali čak i ako to bude moguće, jednostavno davanje upozorenja moglo bi predstavljati ogromno olakšanje oboljelima.

Damir Fatušić