Vilijem Kerep: Sjedeća odbojka postala je mnogo više od terapije

"Vjerujem da će i interes za bavljenje sjedećom odbojkom porasti, a to je nužno, kako u klubu, tako i u reprezentaciji", smatra najbolji sportaš s invaliditetom Grada Osijeka u 2107.

 

Sada već više od dva desetljeća, sjedeća odbojka ugledni je član osječke sportske obitelji. ŠIOK HVIDRA Osijek dugo je bio bez premca u domaćem natjecanju, a klub se ima čime ponositi i u trenutnoj situaciji, koja nije na prijašnjoj razini, ali ta je razina još uvijek visoka i kvalitetna.

Kako javlja Glas Slavonijepotvrdio je to i posljednji Izbor sportaša Grada Osijeka u konkurenciji osoba s invaliditetom, gdje je laureat zasluženo postao Vilijem Kerep. U prošloj godini 39-godišnji Osječanin bio je član reprezentacije Hrvatske u sjedećoj odbojci, koja je na Europskom prvenstvu konkurirala i za odličja. Na kraju su Kerep i suigrači ostali bez postolja, ali su u Poreču sjajnim igrama ponovili najbolji rezultat 'repke' na smotri Starog kontinenta. Pritom je značajan bio doprinos Vilijema u osvajanju četvrtog mjesta.

"Odličan rezultat i odličan turnir su iza nas, malo je nedostajalo da na domaćem parketu osvojimo i medalju. Bili smo blizu, a vjerujem da ćemo na nekom od sljedećih natjecanja završiti na postolju. Naravno, drago mi je i zbog ovog priznanja, koje je osobno, ali i klupsko, te je nagrada i poticaj za dalje", kaže Kerep, koji je u nacionalnoj izabranoj vrsti već pet godina, a sjedeću odbojku zaigrao je 2009. godine u svojoj matičnoj HVIDR-i. U kratkom vremenu dosta je toga postigao, sport je na početku bio prije svega odlična terapija, a sada je postao i više od toga, gotovo pa i način života.

"Problema uvijek ima, oni nisu nestali, ali kroz nedaće se lakše ide ako se baviš sportom. Još uvijek postoji određeni stupanj diskriminacije, ali vjerujem da stvari idu nabolje. Sjedeća odbojka ima tradiciju u gradu i državi, na Europskom prvenstvu naše je utakmice prenosila i nacionalna televizija, što je svakako odlična promocija. Tu su i dobri rezultati, stoga vjerujem da će i interes za bavljenje sjedećom odbojkom porasti, a to je nužno, kako u klubu, tako i u reprezentaciji", smatra najbolji sportaš u 2107. godini osoba s invaliditetom, koji iza sebe ima tri nastupa na eurosmotri te jedan i na svjetskoj smotri.

Naravno, kruna svakog sportaša su Paraolimpoijske igre. Put do Tokija je dug, ali nikad se ne zna, možda je stiglo vrijeme da na POI-ju nastupi i Hrvatska.

"Nakon proglašenja u HNK-u odmah sam jurio na okupljanje reprezentacije u Daruvarske toplice, koja se priprema za kvalifikacijski turnir u Južnoj Koreji. Tamo će se deset reprezentacija boriti za jedno slobodno mjesto za Svjetsko prvenstvo u Nizozemskoj, koje je na programu u srpnju. Naravno, voljeli bismo imati radno ljeto, a na SP-u je početak traženja moguće vize za Tokio, a znamo što znači nastup na Paraolimpijadi. Dok imamo šanse, borit ćemo se jer u repki vlada odlična atmosfera, imamo i kvalitetu, stoga, ništa nije nemoguće", kaže na kraju Vilijem Kerep.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti