Hrvatski paraolimpijski odbor: Proglašenje najboljih sportaša s invaliditetom u 2017. godini

Nagradu za najbolje sportaše u neparaolimpijskim sportovima u 2017. godini dobili su šahist Domagoj Glažar te kuglačica Petra Deša

 

Hrvatski paraolimpijski sport proslavio je svoju obljetnicu 8. veljače u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu, uz proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom za 2017. godinu.

Svečanosti su prisustvovali Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uz suprugu Sonju, koja je već niz godina međunarodni klasifikator za paraolimpijske sportove za slabovidne i slijepe osobe; izaslanik hrvatske predsjednice Tomislav Mađar; izaslanica predsjednika Vlade Ljubica Lukačić; izaslanik Državne tajnice za sport Darko Vučić; japanski veleposlanik Nj.E. Keiji Takiguchi; predsjednik Slovenskog paraolimpijskog odbora Damjan Lazar; predstavnica Mađarskog paraolimpijskog odbora Anita Danyi; Zoran Mičović, NPC Srbija; Josip Držaić, član Izvršnog odbora HPO-a; Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, uz brojne uglednike iz svijeta sporta i politike.

 

"Iza nas je još jedna uzbudljiva sportska godina u kojoj su naši sportaši ponovno pokazali svijetu da Hrvatska ima sjajne sportaše s invaliditetom koji ostvaruju velika sportska dostignuća na globalnoj sceni. Usprkos limitiranim uvjetima rada, naši su sportaši uspjeli izvući svoj maksimum. Zauzeli smo peto mjesto po broju osvojenih medalja na Europskim igrama mladih. Po prvi puta je u Hrvatskoj organiziran Svjetski skijaški kup osoba s invaliditetom. Organizirali smo dva najveća natjecanja - Svjetski kup u streljaštvu i Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, imamo svjetske i europske prvake i viceprvake, rušili smo stare rekorde i postavljali nove. Sve smo to uspjeli samo zbog naših sportaša heroja, koji svakodnevno nadilaze prepreke i ostvaruju najbolje svjetske rezultate", rekao je Kovačić, uz najavu nastupa sedam hrvatskih sportaša - Dino Sokolović, Josip Zima, Bruno Bošnjak, Eva Goluža, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Antun Bošnjaković – na skorašnjim Paraolimpijskim igrama u južnokorejskom Pjong Čangu u pokrajini Gangwon. Nadam se da će nas naša sedmorka obradovati sa sjajnim rezultatima pa im želim sreću na putu za Pjong Čang", zaključio je Kovačić.

 

Iza njega prisutnima su se obratili Čolić, Lukačić, Mađar i Jandroković, pohvalivši sportske uspjehe.

Mikela Ristoski, osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na Svjetskome prvenstvu u Londonu, i Ivan Mikulić, osvajač srebrne medalje na Svjetskom i Europskom prvenstvu u taekwondou, proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2017. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO-a).

Ristoski, atletičarka Atletskog kluba Medulin, 2016. godine osvojila je zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru, da bi prošle godine u Londonu samo potvrdila kontinuitet vrhunskih rezultata na velikim natjecanjima. Ovo joj je četvrta nagrada najbolje hrvatske sportašice u izboru HPO-a, i to nakon što je bila najbolja prošle godine te 2012. i 2015. godine. Uz nju nominirane su bile Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić za stolni tenis, te Petra Deša, Željka Peška, Ruža Markešić i Eva Goluža, sve za kuglanje.

 

U muškoj konkurenciji za 'najuspješnijeg sportaša s invaliditetom u Republici Hrvatskoj u 2017.', nominirani su bili Zoran Talić – atletika, Velimir Šandor – atletika, Dino Sokolović – alpsko skijanje, Kristijan Vincetić – plivanje, Ivan Mikulić – taekwondo, Ivan Katanušić – atletika, Miroslav Petković – atletika, Pavao Jozić – stolni tenis, Domagoj Glažar – šah, Bruno Bošnjak – snowboard i Damir Bošnjak – streljaštvo. Pobjedu je odnio taekwondaš Ivan Mikulić, član Taekwondo kluba Galeb iz Splita, koji je u protekloj godini osvojio drugo mjesto na Svjetskom para-taekwondou prvenstvu u Londonu, drugo mjesto na Europskom prvenstvu u Sofiji, treće mjesto na IWAS Svjetskim igrama u Portugalu te drugo mjesto na Otvorenom prvenstvu Australije i Oceanije. Sjajni rezultati doveli su ga na prvo mjesto na parateakwondo svjetskoj rang listi.

Dobitnici priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom su atletičari Petra Štruklec i Erik Fabian Kaurin te stolnotenisač Borna Zohil. Štruklec je na IPC Svjetskome prvenstvu za juniore održanom u Švicarskoj osvojila prvo mjesto u bacanju diska i drugo mjesto u bacanju kugle. Na Europskim igrama mladih u Italiji osvojila je prvo mjesto u bacanju diska i bacanju kugle. Kaurin je prošle godine nastupio na IPC Svjetskome prvenstvu za juniore u Švicarskoj, gdje je osvojio drugo mjesto u bacanju kugle i peto mjesto u bacanju diska. Na Europskim igrama mladih u Italiji osvojio je prvo mjesto u bacanju diska i drugo mjesto u bacanju kugle. Kao i Štruklec, korisnik je Individualnih programa posebne skrbi HPO-a za mlade i nadarene sportaše. Zohil je mladi i perspektivni stolnotenisač, koji je prošle godine na Europskim igrama mladih u Italiji osvojio sedmo mjesto u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Na IWAS Svjetskim igrama za mlade u Portugalu osvojio je treće mjesto pojedinačno i drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji.

Ovogodišnja dobitnica posebnog priznanja za 'izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom' je Monika Bradarić, novinarka HRT-a.

Nagrada HPO-a 'Milka Milinković' dodijeljena je po prvi puta na prijedlog Izvršnog odbora HPO-a, u spomen na našu slavnu paraolimpijku Milku Milinković, kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom. Dobila ju je Jasna Lulić Drenjak, diplomirana kineziologinja i viša predavačica na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Autorica je 36 stručnih radova i znanstvenih publikacija te prezenterica na 15 inozemnih i tuzemnih skupova. Veliki doprinos u razvoju OSI populacije dala je kao izbornica plivanja osoba s invaliditeta, međunarodni tehnički klasifikator za plivanje. Također, osnivačica je jednog od prvih klubova osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj te Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom u kojem je ujedno i dopredsjednica. Članica je Odbora za edukaciju kaddrova pri HPO-u, kao i Odbora za paraolimpijske sportove.

 

Nagradu za najuspješniju ekipu ponovno su dobile stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, u kategoriji 1-3, koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Sloveniji te srebrnu medalju na Svjetskome prvenstvu u Slovačkoj.

Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2017. godini je Danial Temim, dugogodišnji trener hrvatske najuspješnije atletičarke Mikele Ristoski.

Nagradu za najbolje sportaše u neparaolimpijskim sportovima u 2017. godini dobili su šahist Domagoj Glažar te kuglačica Petra Deša. Glažar je osvojio zlatnu medalju na IPCA Svjetskome prvenstvu u šahu u kategoriji sportaša u kolicima. Višestruki je Državni prvak u šahu za osobe s invaliditetom te reprezentativac HPO-a. Deša je osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše.

Hrvatski paraolimpijski odbor je najviša nevladina nacionalna sportska udruga sportaša s invaliditetom, koja se ustrojava prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog odbora te potrebama Hrvatskog sporta osoba s invaliditetom. U nju su udružuju nacionalni, županijski i gradski sportski savezi osoba s invaliditetom te Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Zagreba.

HPO provodi aktivnosti u 19 paraolimpijskih sportova koji se nalaze na programu ljetnih i zimskih paraolimpijskih igara. U suradnji s dvanaest Nacionalnih sportskih saveza, kao priređivača, HPO podržao je organizaciju 19 državnih prvenstava i sportsko rekreativnih igara državne razine u 15 sportova na kojima je nastupilo oko 1500 sportaša s invaliditetom.

Na svim međunarodnim natjecanjima u 2017. godini pod ingerencijom Hrvatskog paraolimpijskog odbora ukupno je osvojeno 357 medalja, od toga 132 zlatnih, 126 srebrnih i 99 brončane.

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se popularni pjevač Saša Lozar, ujedno i radijski voditelj.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti