HPO: Otkrijte šest stvari koje niste znali o Zimskim paraolimpijskim igrama u PyeongChangu

Za manje od mjesec dana svečano će se otvoriti Zimske paraolimpijske Igre u PyeongChangu u Južnoj Koreji, a mi vam donosimo čak šest zanimljivih činjenica o ovom sportskom događaju godine na kojemu će se natjecati naših sedam paraolimpijaca - Eva Goluža, Bruno Bošnjak, Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Josip Zima, Lovro Dokić i Antun Bošnjaković.

 

1. Neće se sva sportska natjecanja održavati u PyeongChangu

Biatlon i cross-country natjecanja održat će se u Alpensia Biatlon Centru, koji se nalazi u PyeongChangu. No niti jedan od ostala četiri sporta neće biti održan u istom gradu. Alpsko skijanje i snowboarding natjecanja održat će se u susjednoj županiji, Jeongseon, dok će se u obalnom gradu Gangneung održati natjecanja u para hokeju na ledu i curlingu u kolicima.

2. Norveška vodi s povijesnim brojem medalja

Nordijska zemlja nalazi se na samom vrhu s povijesnim medaljama na Zimskim paraolimpijskim igrama s ukupno 319 medalja, uključujući 135 zlatnih, 103 srebrnih i 81 brončanih. Norveška se natjecala na svim Igrama još od prvih koje su se održale u Örnsköldsviku u Švedskoj 1976. godine.

3. Koliko je daleko PyeongChang od Seula i Sjeverne Koreje?

Oni koji se natječu na Zimskim paraolimpijskim igrama i imaju slobodan dan, mogu posjetiti živahni i multi-kulturni Južnokorejski glavni grad Seoul koji je udaljen 126 km. Željeznička veza velike brzine, posebno instalirana za Igre, znači da posjetitelji mogu doći do glavnog grada za manje od dva sata. PyeongChang je također udaljen samo 65 kilometara od demilitarizirane zone na granici sa Sjevernom Korejom.

4. Para hokej i curling u kolicima bit će mješoviti sportovi

Dva od šest sportova koji će se održati na Zimskim paraolimpijskim igrama su miješana, što znači da će se muškarci i žene natjecati zajedno. Ljetne paraolimpijske igre iz 2016. godine također su sadržavala dva mješovita sportska natjecanja, dok su streličarstvo, bicikliranje, veslanje, jedrenje, pucanje, plivanje i tenis u kolicima uključivali i mješovita natjecanja.

5. Ragnhild Myklebust, kraljica leda i snijega

Niti jedan zimski paraolimpijski sportaš u povijesti nije osvojio više medalja i paraolimpijskih naslova nego norveška legenda Ragnhild Myklebust, koja je od 1988. do 2002. godine vodila s ukupno 27 medalja (22 zlatne, 3 srebrne i 2 brončane). Bila je iznimno uspješna nordijska skijašica i biatlonka, kao i uspješna klizačica s brzim sanjkama, sport koji je posljednji put uključen u Igre 1998. godine.

6. Samo su dva sporta uvijek uključena u svake Zimske paraolimpijske igre

Samo alpsko i nordijsko skijanje su dvije discipline koje su dio Zimskih paraolimpijskih igara još od prvog izdanja u Örnsköldsviku 1976. godine. Biatlon je debitirao u Innsbrucku 1988. godine, snowboarding prije četiri godine u Sočiju, Para hokej je uključen od Lillehammera 1994. godine dok je curling u kolicima uključen u Torinu 2006. godine.

Osim što ove godine Hrvatska ruši svoj rekord s čak 7 paraolimpijaca na Zimskim Paraolimpijskim Igrama, ove godine imamo i 2 najmlađa sportaša u svojoj povijesti koji će se natjecati u PyeongChangu – Evu Golužu i Lovru Dokića, a Hrvatska po prvi puta ima i predstavnike u nordijskom skijanju i snowboardingu - Josipa Zimu, Antuna Bošnjakovića te Brunu Bošnjaka.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti