Wings for Life : Trčimo za one koji to ne mogu jer svojim sudjelovanjem možemo promijeniti svijet

Natjecatelji u kolicima u utrci zajedno sudjeluju sa 'zdravim trkačima'. Zbog sigurnosnih razloga dopuštena su isključivo klasična invalidska kolica

 

Jedan dan i tisuće ljudi. Tisuće kilometara i jedan cilj – malim doprinosom učiniti svijet boljim. U isto vrijeme 6. svibnja 2018. svijet će ponovno ujediniti svoja nasmijana lica i krenuti u utrku koja na jedan dan ujedini sve različitosti, izbriše prostorne granice i ujedini vremenske zone u jedan zajednički trenutak.

U 13 sati po hrvatskom vremenu globalna utrka Wings for Life World Run započinje na nekoliko desetaka lokacija diljem svijeta. Utrka je ovo koja nema ciljnu liniju pa ju zato završi baš svatko. Ciljna linija presretačko je vozilo koje starta 30 minuta nakon trkača te se kreće određenom brzinom prema njima. U onom trenutku kada prestigne pojedinog trkača, za njega je utrka završena, a posljednji trkač i trkačica na svijetu koji ostanu trčati globalni su pobjednici Wings for Life World Run utrke.

Hrvatska utrka kreće iz Zadra, grada iznimne povijesti i bogatog kulturnog naslijeđa koji se smjestio na središnjem dijelu Jadranske obale.

Potražite najbližu lokaciju utrke Wings for Life World Run, prijavi se, napravi svoj tim i trči s obitelji i prijateljima.

Stopostotna vrijednost iznosa startnine namijenjena je zakladi Wings for Life pa je glavni cilj utrke skrenuti pažnju na ozljede leđne moždine i prikupiti sredstva za istraživanja koja se provode s ciljem pronalaska lijeka.

Startna zona trkača mjesto je okupljanja, preuzimanja startnih paketa, ali i brojnih drugih aktivnosti koje će biti dostupne trkačima. Natjecateljima će biti dostupna zona s hranom i pićem, garderoba, Wings for Life World Run shop itd. Također, sudionicima će biti omogućeno praćenje utrke uživo na velikom ekranu. Detaljna karta startne zone bit će dostupna online prije utrke.

Natjecatelji u kolicima u utrci zajedno sudjeluju sa 'zdravim trkačima'. Zbog sigurnosnih razloga dopuštena su isključivo klasična invalidska kolica. Druge vrste invalidskih kolica, poput kolica za utrke ili onih na ručni pogon, nisu dopuštena.

U utrci sudjeluju isključivo invalidska kolica za svakodnevnu uporabu, prema sljedećem opisu: kolica koja se pokreću manualno tako da se korisnik odguruje rukama. Kolica moraju imati dva velika stražnja kotača, dva mala prednja kotača ,dva obruča za odguravanje i dvije kočnice. Mogu biti sklopiva ili nesklopiva kolica. Težina kolica mora biti između 7 i 25 kg i natjecatelj mora sjediti u uspravnom položaju (pod kutom od 90 stupnjeva). Izričito se preporučuje da tetraplegičari koriste kotačiće protiv prevrtanja (antitipper).

U utrci mogu sudjelovati svi pojedinci s najmanje 16 ili više navršenih godina na dan utrke. Maloljetni sudionici moraju biti prisutni s roditeljem na mjestu utrke ili s potpisanom izjavom roditelja uz priloženu kopiju osobne iskaznice roditelja. Organizator zadržava pravo zatražiti dokaz o starosti i identitetu bilo kojeg sudionika. Najniža dobna granica vrijedi i za sudionike u invalidskim kolicima.

Prijave putem interneta za službenu utrku zatvaraju se 3. svibnja 2018. u 13 sati. No, ako želiš trčati uz pomoć aplikacije, možete se prijaviti do 6. svibnja do 13 sati po lokalnom vremenu.

Anita Blažinović