Humanitarna utrka: Potrčite ili hodajte za Mladena kojemu je prometna nesreća promijenila život

U Zagrebu 2. srpnja u 18.30 sati, starta humanitarna utrka na savskom nasipu, kod Boćarskog doma za Mladena Rusmira. Donacije će se prikupljati prijavom za utrku preko portala Trčanje.hr ili uplatom startnine na dan utrke

 

Mladen Rusmir bio je mladić koji je završio srednju tehničku školu, spremao se za fakultet, kupio auto i imao djevojku, a onda je u svojoj 20. godini doživio prometnu nesreću i nakon 12 dana pao u komu. Nakon nekog vremena se probudio i od tada leži u budnoj komi. Prošlo je tome 19 godina. Ne miče se, ne govori, ponekad očima daje znakove da je prisutan i da primjećuje okolinu.

Na žalost, osim što se Mladenovo zdravstveno stanje ne poboljšava, njegova obitelj ima problema i s financijama potrebnim za njegovu njegu. Naime, za Mladena se brine majka koja je u invalidskoj mirovini koja iznosi 2.200 kuna. Pomažu mu i tete Draženka i Nadica, a otac mu je umro prije deset godina. Financijska pomoć im je više nego potrebna. Prošle godine na kredit su kupili medicinski krevet koji su platili 25.000 kuna, ali trebaju mu i nova invalidska kolica za vertikalizaciju radi prevencije kontraktura i dekubitusa, te poboljšanja cirkulacije. Nažalost takva kolica ne odobrava HZZO. Kad se tome zbroje lijekovi, posebna prehrana, vitamini, higijenske potrepštine… jasno je u kakvoj se nevolji nalazi Mladenova obitelj.

I tu zagrebački trkači velikog srca stupaju na scenu jer trčanje spaja ljude. Tako je na jednom od rekreativnih trčanja Mladenova teta Draženka Pavlek ispričala trkačima koliko njih tri sestre (jedna od njih je Mladenova mama) mukotrpno brinu za Mladena.

Nakon toga je predsjednik AK Žumberak Boris Smičiklas posjetio je Mladena i taj njegov pogled bio mu je dovoljan pa je digao trkače Zagreba na noge. Humanitarnu utrku pokrenuli su AK Žumberak i portal Trčanje.hr, a humanitarnoj akciji odazvali su se Zagrebački atletski savez i brojni zagrebački atletski klubovi i škole trčanja: AK Agram, AK Perpetuum mobile, AK Forca, AK Maksimir, AK Sljeme, HAAK Mladost te škole trčanja Omega i Allegra.

Od javnih osoba ovu humanitarnu utrku podržali su kao promotori poznati hrvatski sportaš, bivši boksač Željko Mavrović, inicijator obrazovne reforme i zaljubljenik u rekreativno trčanje Boris Jokić te potpredsjednica Atlantic grupe Lada Tedeschi Fiorio, ujedno članica AK Žumberak. Njih troje povezali su sport, humanost i želja da živimo u zajednici u kojoj se brinemo jedni o drugima. Osim što će i sami trčati humanitarnu utrku, pozvali su i one koji ne vole trčati, ali vole pomagati, neka svejedno dođu na utrku pomoći Mladenu, makar se samo prošetali savskim nasipom. Kako je dan humanitarne utrke 2. srpnja ujedno Svjetski dan sportskih novinara, utrku je podržao Hrvatski zbor sportskih novinara. Predsjednik HZSN-a Jura Ozmec pozvao je ispred udruge novinare sportskih redakcija da objavom u medijima izvijeste javnost o ovoj utrci kako bi odaziv građana za pomoć Mladenu bio što veći.

U humanitarnu utrku  za Mladena kreću mahom rekreativci, ali i maratonski i polumaratonski veterani (Drago Paripović) te aktivni natjecatelji atletskih klubova. Kompanije Atlantic, Allianz i HT pozvale su svoje zaposlenike da se odazovu ovoj humanitarnoj utrci.

Startnina za utrku iznosi 50 kuna i uplaćuje se izravno na Mladenov žiro račun. Sudionici utrke moći će uplatiti startninu i uoči starta, i to izravno članovima Mladenove obitelji koja će biti na Nasipu. Dakako, i oni koji tog ponedjeljka poslije podne radi obaveza neće moći doći na Nasip i trčati mogu dati svoj prilog. Raspis utrke je objavljen i na web stranicama magazina Trčanje, a žiro račun na koji možete uplatiti startninu je IBAN HR41 2360 0003 1150 8741 1; Opis plaćanja: utrka, vaše ime i prezime.

Dodatne informacije mogu se dobiti od Mladenovih teta – Draženke Pavlek (098/501853) i Nadije Sosić (098/9709243).

Dođite na savski nasip kod Boćarskog doma 2. srpnja 2018. u 18.30: Potrčite ili hodajte za Mladena!

Anita Blažinović