Portugal: Za povijesno zlato hrvatskog boćanja za osobe s invaliditetom zaslužan je Davor Komar

"Doista smo zaslužili ovu medalju. Zlato je oko vrata i intonirana je prvi put na natjecanju hrvatska himna", izjavio je Komar


Prošli petak, 6. srpnja .2018., ostat će upisan u povijest hrvatskog boćanja za osobe s invaliditetom jer je Davor Komar iz Portugala, sa Svjetskog kupa u boćanju za osobe s invaliditetom u Lijepu našu  donio prvo zlatno odličje
 U finalu je Davor Komar svladao Slovaka Samuela Andrejčika sa tjesnih 3:2. Andrejčik je trenutno 10. na Svjetskoj rang-listi, vlasnik je zlata u paru i srebra pojedinačno s Paraolimpijskih igara u Riju 2016.
Da je u Portugal došao u odličnoj formi, Andrejčik je najbolje pokazao pobjedom u polufinalu nad svjetskim brojem 1., svjetskim i europskim prvakom Stephenom McGuireom iz Velike Britanije.
Očekivali smo sjajnu utakmicu, a upravo to smo i dobili. Andrejčik je bolje ušao u utakmicu dobivši prve dvije igre sa po 1:0. Davor se vraća u trećoj igri, u kojoj izjednačuje na 2:2.
Zaista sjajno boćanje gledali smo u četvtoj igri, gdje Davor uspijeva doći do prednosti tek sa zadnjom svojom boćom, a Andrejčik, iako su mu u tom trenutku ostale još 4 boće, do kraja tu prednost nije uspio oduzeti te Davor osvaja jedan bod u zadnjoj igri i pobjeđuje s tijesnih, ali velikih 3:2.
Davor Komar je prošao grupnu fazu natjecanja bez izgubljene borbe, da bi u četvrt finalu savladao Domingos Vieira Sigurnom igrom s 5:1 (2:0, 1:0, 2:0, 0:1). U polufinalu Komar je savladao četvrtog igrača svijeta, Tajlanđanina Pornchok Larpyena, vlasnika dviju bronci s Paraolimpijskih igara u Riju 2016.
Prvu igru obojica su odigrala dosta oprezno, a do prve prednosti došao je Davor, povevši s 1:0. Već u drugoj igri Davor je pokazao tko je glavni u toj utakmici i s nova 4 boda došao do velikih 5:0 već nakon polovice igre. U zadnje dvije utakmice dovoljno je bilo samo rutinski sačuvati prednost, pa je Tajlanđanin uspio samo smanjiti na konačnih 5:2
"Nevjerojatno. Po prvi put da je hrvatsko boćanje osvojilo medalju na Svjetskom kupu i to baš zlatnog sjaja. Doista smo zaslužili ovu medalju. Zlato je oko vrata i intonirana je po prvi put na natjecanju hrvatska himna. Ovim putem zahvaljujem svom klubu BKOSI Istrijana iz Pule, Hrvatskom boćarskom savezu osoba s invaliditetom i Hrvatskom paraolimpijskom odboru bez čije pomoći ne bih mogao konačno osvojiti prvu medalju za hrvatsko boćanje. Boćanjem se bavim od 2009. godine i kada vam kažem da gotovo svaki dan treniram po osam sati tada ovaj rezultat dobiva još više na značaju.
Za mene je boćanje postalo takva preokupacija da imam osjećaj kao da sam u radnom odnosu, jer samo profesionalnim pristupom prema ovom sportu, kojim se mogu baviti osobe s najtežim invaliditetom, jedino se može donijeti ovakav rezultat", izjavio je Davor Komar.
Anita Blažinović