Zadar: Korina je prva djevojka s Down sindromom koja je upisala srednju školu

Korina Radman bila je prva djevoka iz Zadra s Down sindromom koja je upisala redovnu školu, a sada će biti i prva koja će na jesen krenuti u srednju

 

"Korina je čudo od djevojke, ona pleše u Zadarskom plesnom ansamblu već tri godine, ide na dramsku skupinu kod Vinka Radovčića, a savjetovali su mi da je smjestim u ustanovu", kaže ponosna mama Tanja Radman.

Korina Radman bila je prva djevoka iz Zadra s Down sindromom koja je upisala redovnu školu, a sada će biti i prva koja će na jesen krenuti u srednju.

"Jako sam sretna i jedva čekam početi učiti, pogotovo hrvatski i matematiku, te predmete najviše volim. Veseli me i stvaranje novih prijateljstava, a osim što ću i dalje biti u dramskoj grupi, plesati u Zadarskom plesnom ansamblu, trenirat ću i u nogometnom klubu ZARA", govori Korina, a njezina majka Tanja Radman, ujedno i tajnica Udruge za Downov sindrom Zadarske županije, malo je reći – puca od ponosa i sreće.

"Ona je malo čudo, prava štereberica. Da je ovakva kakva jest, ali bez Downovog sindroma, bila bi jedna od onih iz razreda koje mrzimo jer znaju sve odgovore. Jako je aktivna. Pleše u Zadarskom plesnom ansamblu već tri godine, ide na dramsku skupinu kod Vinka Radovčića… Ma nema gdje je nema, ali ona sve to hoće", priča Korinina mama za Zadarski list, dodajući kako je njezin cilj da kćer bude sretna.

Korinin upis rezultat je dugogodišnjeg truda i rada koji je u nju uložila njezina majka, koja je upravo zbog Korine osnovala udrugu za djecu s Down sindromom. Dotad, kaže, za djecu poput nje u Zadru ničeg nije bilo, u ništa nisu bili uključeni niti su imali pravo ikamo ući.

Stoga je udruga odmah prionula na posao tražeći metode učenja i sve ostalo što im je bilo potrebno, dovodeći pritom stručnjake iz Sjedinjenih Država i Slovenije. Uz njihovo znanje i pomoć, Korina je krenula u 1. razred, naučila sva slova te prošla četri razreda – glatko. Kao i druga djeca s Down sindromom najviše je učila kopiranjem.

"Morala je biti unutar skupine djece ‘bolje’ od nje kako bi od njih mogla kopirati i tako naučiti. Tek kasnije slijedi nadogradnja", objašnjava Korinina mama istaknuvši kako kod njezine kćeri nije bilo one spontane sposobnosti učenja kao kod djece normalnog razvoja, te da joj se sve mora pokazivati i pojašnjavati.

"Sjećam se kada sam je rodila i kada su mi rekli kako neće moći ništa te da je stavim u ustanovu. To su rekli i ostalima u istoj situaciji. A pogledajte gdje smo došli nakon samo 15 godina", govori presretna majka dodavši kako danas kad se rodi dijete s Down sindromom, odmah ga usmjeravaju na udrugu, koja ga usmjerava na ranu intervenciju, potom se organizira vrtić, kasnije škola, i tako dalje.

Poput Korine, za koju godinu će u osnovnu školu krenuti još desetak djece s Down sindromom iz Zadarske županije. Tanja Radman kaže da su svi odreda fenomenalni.

Njezina Korina, koja je taj put prošla, kad završi Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića bit će pomoćni cvjećar.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti