UNICEF: Mliječna staza, humanitarna utrka za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

"Trčanje donosi radost u naše živote. Trčanjem na Mliječnoj stazi možemo donijeti radost brojnoj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi", poručuju organizatori

 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizira humanitarnu atletsku uličnu utrku za odrasle i djecu Mliječna staza 2018. Utrka se organizira povodom prikupljanja sredstva za financiranje UNICEF-ovog projekta – opremanje udomiteljskih obitelji koje djeci bez odgovarajuće obiteljske skrbi pružaju topao i brižan dom.
Glavna utrka 5.3 i 10 km održava se 9. rujna 2018.  u  Zagrebu. Start utrke je u Šubićevoj ulici kod tržnice Kvatrić, a trči se prema jugu. Cilj je na istom mjestu, utrke su kružne. Staza je ravna i brza. Trasa urke prolazi ulicama: Šubićeva – ulica fra Filipa Grabovca - Tuškanova - Martićeva – Heinzelova – Zvonimirova – Krešića ulica – Zvonimirova - Heinzelova - Martićeva – Tuškanova – ulica fra Filipa Grabovca – Šubićeva.
Kotizacija za utrku iznosi 123 kune. Prijava na utrku ostvaruje se ispunjavanjem prijavnog obrazca na poveznici: www.utrka.com/utrke/mlijecnastaza/2018/prijava/pojedinacno, a valjana je tek po zaprimanju uplate kotizacije.
Dječje utrke su besplatne i održavaju se 9. rujna 2018. u 10 sati, Park Zrinjevac, Trg Nikole Šubića Zrinskog, Zagreb. Dužine staza: 250 metara – djeca 5 i 6 godina; 250 metara – djeca 7 i 8 godina; 500 metara – djeca 9 i 10 godina; 500 metara – djeca 11 i 12 godina. Utrke se trče po nogostupu parka Zrinjevac.
 Utrka Mliječna staza 2018. održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.
"Trčanje donosi radost u naše živote. Trčanjem na Mliječnoj stazi možemo donijeti radost brojnoj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Život u dječjem domu, koliko god se odgajatelji trudili, ne može zamijeniti toplu i brižnu obitelj. Odrastanje u instituciji posebno je štetno za djecu u prve tri godine života, kada se najbrže razvija mozak i kada je važno da djeca imaju barem jednu odraslu osobu s kojom mogu razviti osjećaj povezanosti i privrženosti. Od presudne je važnosti osigurati toplu i obiteljsku skrb za svako dijete koje ne može odrastati u svojoj biološkoj obitelji, a posebno voditi brigu da se ona osigura odmah za djecu do tri godine starosti. No briga o najmlađima zahtjevna je za svaku obitelj pa i za udomitelje te iziskuje i nabavku veće opreme koja se ne može nabaviti iz naknade koju udomitelji dobivaju za troškove djeteta. Stoga će UNICEF od sredstava prikupljenih na humanitarnoj utrci Mliječna staza 2018 podržati nabavku opreme za udomiteljske obitelji koje brinu o najmlađoj djeci. Oprema će uključivati nabavku kolica, sjedalica za auto, stolica za hranjenje, krevetića, sjedalica za auto, i drugo. Uz opremu, za udomiteljske obitelji će se osigurati i dodatna stručna podrška", naglašavaju organizatori.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti