PROJEKT MULTI-SPORT Sastanak partnera u gradu Thessaloniki u Grčkoj

Na sastanku projektnih partnera predstavljene su dosadašnje aktivnosti provedene u sklopu projekta te je razrađen plan daljnjih aktivnosti, a sve u svrhu razmjene primjera dobrih praksi

 

U grčkom gradu Thessaloniki održan je 24. i 25. listopada 2018. sastanak projektnih partnera u sklopu Projekta "Multi-Sport", na kojemu je kao partner iz Hrvatske sudjelovao Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Na sastanku projektnih partnera predstavljene su dosadašnje aktivnosti provedene u sklopu projekta te je razrađen plan daljnjih aktivnosti, a sve u svrhu razmjene primjera dobrih praksi među partnerima triju zemalja. U sklopu sastanka grčki partneri su prisutne odveli u obilazak svojih sportskih objekata te centara osoba s invaliditetom, čime su prezentirali primjer dobrih praksi u Grčkoj.

- Projekt ima za cilj razvoj javno-privatne strategije umrežavanja, koja djeluje na lokalnoj i europskoj razini, a koja poboljšava razvoj motoričkih vještina kako bi potaknula obrazovanje kroz sport, s posebnim naglaskom na razvoj vještina i poticanje preventivnih mjera za zaštitu športaša, osobito najmlađih, od rizika povezanih sa zdravljem i sigurnošću - naglašeno je u priopćenju Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Vodeći partner Projekta je Municipality of Castelnovo ne’ Monti, dok su ostali partneri Polisportiva Quadrifoglio asd (Italija), LG Competition (Italija), Northern Greece Physical Education Teachers’ Association (E.G.V.E.) (Grčka), Municipality of Ampelokipi – Menemeni (Grčka), a partner iz Hrvatske je Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Istaknuto je i da će "Multi-Sport" stvoriti europsku mrežu koja promiče multidisciplinarne module za zdrav, siguran i sveobuhvatan pristup sportu kroz razvoj javno-privatnih sinergija.

- Projekt se razvija kroz sudjelovanje tri lokalne zajednice - Italije, Grčke, Hrvatske, koje će biti angažirane u različitim fazama. Partnerske općine i udruge moći će potaknuti angažman nastavnika, odgajatelja, obitelji i dr., kako u analizi potreba, u oblikovanju prakse tako i u njihovoj provedbi, tijekom i nakon projekta. Uključivanjem zajednica, projektni partneri također će imati prilike privući više volontera u svoje udruge. Cilj projekta je obrazovna namjena ne samo za djecu u starosti od pet do sedam godina, već poticanje cijele zajednice na povećanje društvenog i građanskog angažmana, podizanje svijesti o pozitivnim vrijednostima - solidarnosti, osjećaja pripadnosti itd., te promicanju stila života koji poboljšava zdravlje - pojašnjeno je.

Kao što piše u priopćenju, ciljevi projekta su u skladu s misijom i aktivnostima partnerskih organizacija jer svi oni promiču:

- ulogu sporta u smislu osobnog razvoja te tjelesnog i mentalnog blagostanja

- fizičku aktivnost koja povećava zdravlje

- pristup sportu za sve i sport kao element socijalne uključenosti

- širenje pozitivnih načela i vrijednosti, kao što su solidarnost, poštovanje, fair play, osjećaj pripadnosti itd.

- važnost odgovarajućih programa tjelesnog odgoja

- zdrav, siguran i sveobuhvatan pristup sportu

- razvoj temeljnih vještina kao osnova za prakticiranje bilo koje vrste sporta

- jačanje uloge volontera u ovom sektoru.

Proračun Projekta "Multi-Sport" iznosi 55.625,00 eura, a projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+ Sport - Collaborative Partnership. Točnije, sufinanciran je u iznosu od 54.500,00 eura, od čega proračun za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 7.950,00 eura.

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke okuplja osobe s invaliditetom na području Primorsko-goranske županije, a čine ga sljedeći klubovi: Atletski klub "Srce" za osobe s invaliditetom, Plivački klub "Forca", Streljački klub invalida "Paraolimpijac", Stolnoteniski klub osoba s invaliditetom "Rijeka", Boćarski klub osoba s invaliditetom "Pulac", Klub za dresurno jahanje osoba s invaliditetom "Pegaz", Teniski klub osoba s invaliditetom "Fiume" - sekcija tenisa u kolicima, Klub alpskog skijanja osoba s invaliditetom "Kvarner", Riječki sportski savez gluhih, Sportski klub slijepih “Rijeka" i Društvo za sportsku rekreaciju osoba s tjelesnim invaliditetom "Rijeka".

Božica Ravlić i Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti