ZAGREB ADVENT RUN Humanitarna utrka posvećena borbi protiv dijabetesa

Kapice Djeda Božićnjaka na glavama svih sudionika ove su godine bile plave boje jer je to boja borbe protiv dijabetesa, ali i Grada Zagreba koji je podržao utrku kao suorganizator

 

Kostimiranoj utrci humanitarnog karaktera 'Zagreb Advent Run', održanoj u hladno nedjeljno jutro s temperaturama ispod nule, 16. prosinca 2018., u bajkovito ukrašenom centru Zagreba, odazvalo se ove godine više od 2.500 trkača i hodača.

Unatoč hladnoći, natjecatelji i posjetitelji, i to iz čak 29 zemalja svijeta, okupili su se ispred hotela The Westin, kako bi otrčali i podržali još jedno izdanje ovog zabavno-sportskog spektakla, glavnog i jedinog u sklopu Zagrebačkog adventa, posvećenog borbi protiv dijabetesa.

Utrka je održana već treću godinu zaredom, a trčalo se na pet i deset kilometara.

Najbrži muški trkač na pet kilometara bio je Goran Grdenić iz Hrvatske s vremenom 16,40 minuta, dok je u ženskoj konkurenciji pobjedu odnijela Mate Matošević Hačić, također iz Hrvatske, koja je trčala 18,28 minuta. Na deset kilometara najbrži je bio Mitja Krevs iz Slovenije s vremenom 32,23 minute, dok je od trkačica najbrža bila Biljana Cvijanović iz Srbije s vremenom 38,54 minuta. U kategoriji nordijskog hodanja najbrži je bio Melvin Olawugebmi iz Francuske s vremenom od 34 minute, a najbrža u ženskoj konkurenciji bila je  Sanja Čustović iz Hrvatske, s vremenom od 41,08 minuta.

Osim brojnih pojedinaca, ovogodišnjem izdanju pridružile su se i mnoge obitelji s djecom, malim bebama u kolicima i kućnim ljubimcima, zatim osobe s invaliditetom – prvenstveno dijabetičari, kao i nordijski hodači. U tako velikom skupu nije izostalo zabavne atmosfere uz veselo blagdansko druženje s humanim karakterom.

Dijabetes je bolest koja je danas četvrta po uzroku smrtnosti u Hrvatskoj, a od nje obolijeva i umire sve više Hrvata. Stoga je odlučeno da će se dio sredstava od kotizacija donirati Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga, čija je predsjednica Zrinka Mach, i to kao potpora njihovim programima i projektima.

Organizatori utrke su tvrtka Run Croatia i Agencija za integrirano tržišno komuniciranje Millenium promocija.

Kao što je istaknuo Mario Petrović, organizator utrke i predsjednik uprave Millenium promocije, kapice Djeda Božićnjaka na glavama svih sudionika ove su godine bile plave boje jer je to boja borbe protiv dijabetesa, ali i Grada Zagreba koji je podržao utrku kao suorganizator.

Stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' davali su savjete sudionicima utrke te im mjerili razine šećera u krvi i pregledavali krvni tlak. Ujedno, kineziolozi su davali savjete o dobrobiti vježbanja, a nutricionisti o uravnoteženoj i pravilnoj prehrani.

Po završetku utrke, u hotelu The Westin organizirano je druženje sudionika utrke te afterparty uz nagradni kviz s brojnim vrijednim nagradama partnera utrke.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti