SLJEME Povijesna utrka skijaša s invaliditetom na Crvenom spustu

"Sama staza bila je u izvrsnom stanju, a natjecanje prošlo bez ozljeda. Doista nije samohvala, ali od svih natjecatelja su pljuštale samo pohvale za sve što smo odradili ova dva dana na sljemenskom Crvenom spustu", rekao je Luka Debeljak

 

Hrvatski paraolimpijski odbor, u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim skijaškim savezom,  organizirao je dvije slalomske utrke Svjetskog paraskijaškog kupa. Na sljemenskom Crvenom spustu. hrvatski paraolimpijac Damir Mizdrak, u konkurenciji paraskijaša oštećenog vida, došaoje  do svog prvog postolja osvojivši treće mjesto.

U konkurenciji slijepih i slabovidnih slavio je Slovak Miroslav Haraus, a dan poslije Talijan Giacomo Berotagnolli. Kod žena oba dana trijumfirala je Austrijanka Veronika Aigner. U konkurenciji stojećih skijaša pobijedio Islanđanin Hilmar Orvarsson, a dan kasnije Švicarac Thomas Pfy. Kod žena oba dana ponajbolja je bila Kanađanka Frederique Turgeon. Direktor ovogodišnjih slalomskih utrka bio je Luka Debeljak.

Debeljak je istaknuo da je organizacija ovogodišnjeg Svjetskog paraskijaškog kupa protekla odlično.

- Bile su to jedne od jačih utrka Svjetskog kupa, a posebno me raduje da je prekjučer vožen jedini ovogodišnji noćni slalom, po čemu smo bili jedinstveni. Sama staza bila je u izvrsnom stanju, a natjecanje prošlo bez ozljeda. Doista nije samohvala, ali od svih natjecatelja su pljuštale samo pohvale za sve što smo odradili ova dva dana na sljemenskom Crvenom spustu. Samo organiziranje utrke Svjetskog kupa su izuzetno zahtjevne, jer su one odmah uz bok utrka svjetskog prvenstva i paraolimpijskih nadmetanja. Mi smo nekoliko mjeseci radili na samoj organizaciji, jer je sve trebalo štimati, slobodno mogu reći kao Snježna kraljica u malome - zaključio je Debeljak.

Damir Mizdrak prekjučer je osvojio svoje prvo postolje završivši natjecanje na trećem mjestu, dok je dan kasnije odustao od utrke.

- Još mislim da ima prostora u mom nastupu, jer sam doista vrijedno trenirao. U subotu putujem u Kranjsku Goru na Svjetsko prvenstvo, gdje očekujem svoje ponajbolje utrke. Zadovoljan bih bio da budem deseti među slalomašima, a ako taj rezultat bude i bolji, tko sretniji od mene - rekao  je Mizdrak.

Na Sljemenu su se oba dana nadmetala 35 paraskijaša iz 14 zemalja, a kada tu pribrojimo i prateće osoblje na utrci je bilo ukupno 80 natjecatelja.

Darko Matić / HPO