TURSKA Para taekwondo reprezentacija upisala se u povijest hrvatskog paraolimpizma

Biserka Sambol ugodno je iznenadila svojom performansom. Jedina je natjecateljica u kategoriji osoba s intelektualnim teškoćama koja je u četiri izlaska izvela četiri različite forme

 

U turskoj Antalyi održano je osmo po redu Svjetsko para taekwondo prvenstvo.

U sastavu reprezentacije Hrvatskog para taekwondo saveza u tehničkim disciplinama nastupili su Zdravko Krešić – 5. mjesto u kategoriji P20 -O30 (u konkurenciji od 7 natjecatelja),

Leon Božo Škravan – 5.mjesto u kategoriji P33 (u konkurenciji od 6 natjecatelja),

Vera Tršinski – 5.mjesto u kategoriji P20-O30 (u konkurenciji od 6 natjecateljica) i

Biserka Sambol – brončana medalja, odnosno prvo treće mjesto (u konkurenciji od 6 natjecateljica).

U borbenim disciplinama nastupili su Ivan Mikulić, Edi Karadžić i Mateo Škara.

Edi Karadžić jedini je pobijedio u prvoj borbi no zbog ozljede koljena, drugu je borbu predao nakon druge runde. Niti jedan borac nije se plasirao u borbu za medalju.

Službeni rezultati borbi bit će objavljeni nakon objave na službenoj WT stranici.

U sastavu proširene selekcije u tehničkim disciplinama nastupili su natjecatelji Hrvatskog para taekwondo saveza:

Mario Komorčec – brončana medalja,  tj. drugo treće mjesto  (u konkurenciji od 6 natjecatelja),

Viktor Frane Gligo (bez plasmana u konkurenciji od 18 natjecatelja) i

Domagoj Vujčić – brončana medalja u kategoriji P32 (u konkurenciji od 6 natjecatelja).

Izvan užeg i proširenog sastava selekcije Hrvatskog para taekwondo saveza a kao predstavnica Hrvatske i time pridružena članica reprezentacije nastupila je natjecateljica Senada Halilčević koja u svojoj kategoriji nije imala oponenta te je prebačena u kategoriju P34  – brončana medalja tj. drugo treće mjesto (u konkurenciji od 4 natjecateljice) te joj je u njezinoj primarnoj kategoriji P32 dodijeljeno zlato (jedina natjecateljica), čime je pridonijela ukupnom plasmanu Hrvatske u tehničkim disciplinama.

U ukupnom poretku Hrvatska je u tehničkim disciplinama osvojila 4. mjesto, dok je u ukupnom poretku u borbenim disciplinama Hrvatska bez plasmana.

Ovo Svjetsko para taekwondo prvenstvo najbrojnije je do sada. Nastupilo je gotovo 400 natjecatelja.

Leon Božo Škravan kao drugi na neslužbenoj svjetskoj rang listi nažalost u borbi za medalju našao se s talijanskim predstavnikom, trećim s rang liste te nažalost sa samo pola boda razlike propustio ulazak u polufinale.

Biserka Sambol ugodno je iznenadila svojom performansom. Jedina je natjecateljica u kategoriji osoba s intelektualnim teškoćama koja je u četiri izlaska izvela četiri različite forme. Plasirala se na prvo treće mjesto u zaista teškoj kategoriji.  Veseli nas nadolazeće Europsko prvenstvo na kojem očekujemo još bolji rezultat.

Zdravko se u borbi za medalju našao s hrvatskim predstavnikom Mariom Komorčecom, no iako je izgubio u borbi za medalju, ostvario je do sada najbolji svoj bodovni rezultat.

 Prvenstvo je održano na jednom vrlo visokom nivou. Svi sportaši pokazali su izniman napredak u odnosu na zadnje natjecanje i nadamo se izvrsnim rezultatima na nadolazećem Europskom prvenstvu.

Nakon kratkog, ali ipak aktivnog predaha Ivan Mikulić i Edi Karadžić, sredinom mjeseca putuju u Egipat gdje će se natjecati na Otvorenom prvenstvu Afrike u Egiptu. Nakon toga na redu je još niz bodovnih natjecanja.

U najbrojnijoj borbenoj paraolimpijskoj kategoriji (39 natjecatelja) Edi Karadžić uspio je pobijediti domaćeg predstavnika u prvoj borbi, no zbog zadobivene ozljede bio je upitan nastup u drugoj borbi. Ipak je nastupio u drugoj borbi protiv španjolskog predstavnika, gdje zadobio udarac u koljeno i zbog bolova predao borbu.

Iako je bilo dosta trzavica i nedoumica vezanih uz sam odlazak na Svjetsko prvenstvo te iako još uvijek nismo nastupili u jedinstvenom sastavu, iznimno smo zadovoljni uspjesima svih naših sportaša. Nadamo se kako će se uskoro i ugovorno regulirati odnosi između Hrvatskog taekwondo saveza i Hrvatskog para taekwondo saveza kako bismo Hrvatsku predstavili u novom, još boljem svijetlu i postigli još bolje rezultate - rekla je za In Portal Martina Peranović, glavna trenerica Hrvatskog para taekwondo saveza.

-Natjecanje je proteklo u redu iako je bilo pogrešaka u ždrijebu, što se tiče organizacije natjecatelji su izlazili na vrijeme i u formama i u borbama. Ovaj put je Hrvatsku reprezentaciju vodio Hrvatski para taekwondo savez, iako se neki nisu htjeli uključiti pa su išli samostalno. Želja nam je da ubuduće sve objedinimo, da na natjecanja ne idu dvije Hrvatske. Mi kao Hrvatski para taekwondo savez izražavamo zadovoljstvo što su nam se priključili  novi klubovi, a najavili su se još neki klubovi koji od ranije rade s osobama s invaliditetom jer Hrvatski taekwondo savez ne može brinuti o parataekwondo -u, to može samo Hrvatski para taekwondo savez – rekao nam je Vlado Požežanac, vođa Hrvatske para taekwondo reprezentacije.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti