SREBRO ZLATA VRIJEDNO Martin Frković osvojio prvu hrvatsku pojedinačnu boćarsku medalju u BC1 kategoriji

Europski kup u boćanju za osobe s invaliditetom organiziran na vrlo visokoj razini i ovo je dokaz da se u Zagrebu može organizirati kvalitetan turnir, unatoč starosti objekta kao što je Dom sportova, kaže Martin Frković

 

Zahvaljujući organizacijskim naporima Hrvatskog saveza boćanja za osobe s invaliditetom i Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatska je od 25. do 31. ožujka po prvi put bila domaćin jednog velikog boćarskog natjecanja. Bisfed Regional Open Zagreb 2019 održan je u maloj dvorani Doma sportova pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Uz Davora Komara i Melisu Osmanović te Katarinu Strunjak kao rezervu, koji su u natjecanju BC4 parova osvojili sjajno srebro, medaljom iste boje se u pojedinačnoj BC1 konkurenciji, nakon poraza u finalu od Francuza Ivannha Mitoryja, okitio i naš Martin Frković.

- Turnir je bio vrlo naporan i iscrpljujući za mene kao sportaša. Nakon poraza u skupini samopouzdanje mi je malo palo, ali nakon prolaska četfrtfinala protiv Dore Bašić, inače kolegice iz reprezentacije, sve je krenulo na bolje. Želim se zahvaliti izborniku na pruženoj prilici i na podršci svih reprezentativaca i kad sam sumnjao u svoje mogućnosti - kaže Frković.

Natjecalo se u Zagrebu 18 zemalja s ukupno 85 sportaša s najtežim oblicima invaliditeta, poput mišićne distrofije i cerebralne paralize. Upravo iz tog razloga Dom sportova je prilagođen osobama u invalidskim kolicima, više nego je ikad prije bio.

- Turnir je organiziran na vrlo visokoj razini i ovo je dokaz da se u Zagrebu može organizirati kvalitetan turnir unatoč starosti objekta kao što je Dom sportova. Svaka čast organizatoru na trudu uloženom u prilagodbu objekta. Moj prijedlog bi bio da na ovome uče oni koji trebaju odlučivati o prilagodbi objekata za osobe s invaliditetom - poručuje srebrni boćar.

Bisfed Regional Open je, osim testiranja i dokazivanja organizacijskih sposobnosti velikih boćarskih priredbi ­- a organizacija je uistinu odrađena na zavidnoj razini - bilo važno i kao prilika hrvatskim boćarima koji inače ne idu na međunarodna natjecanja kao članovi reprezentacije da iskuse atmosferu i protivnike koje nose turniri ovakvog kalibra. Podsjetimo, na zagrebačkom Bisfed Regional Openu hrvatske je boje branilo čak jedanaest boćara.

- Treba još reči da je ovo prva pojedinačna medalja za Hrvatsku u BC1 kategoriji i, iako je srebro, ovo je za mene srebro zlatnog sjaja jer nisam ništa očekivao. Ovo je potvrda da se rad i trud uvijek isplatie - zaključuje Frković.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti