SLAVONSKI BROD Tko su pobjednici 20. Međunarodnih sportskih susreta osoba s invaliditetom 'Bljesak 2019'

Cilj ovogodišnjih susreta bio je privući što veći broj osoba s invaliditetom kako bi se aktivno uključili u sportske aktivnosti te tako poboljšali kvalitetu života

 

Proglašenjem pobjednika po sportovima, završeni su 20. Međunarodni sportski susreti osoba s invaliditetom 'Bljesak 2019' koji su se ovog vikenda održavali na nekoliko lokacija u Slavonskom Brodu. Na Susretima je nastupilo više od 250 sportaša, odnosno 30 ekipa iz četiri zemlje - BiH, Mađarske, Slovenije i Hrvatskei to u četiri sporta – košarka u kolicima, sjedeća odbojka, boćanje i šah.

Pobjednik turnira u košarci u kolicima na kojem je nastupilo šest momčadi je domaćin KKI Brod dok su drugo i treće mjesto osvojili KKI Zmaj iz Gradačca iz BiH te KKOI Kostrena iz Hrvatske. Turnir u sjedećoj odbojci na kojoj je nastupilo devet momčadi osvojila je SKISO Sinovi Bosne iz BiH, druga je bila Reprezentacija Hrvatske, a treća OKI Marsonia iz Slavonskog Broda.

Najviše ekipa, čak jedanaest, nastupilo je na turniru u boćanju koji je osvojila BKOSIIŽ ISTRIJANA, dok su drugo i treće mjesto osvojili BK 'NADA' te BK 'DAN' Slavonski Brod.

Na turniru u šahu mogle su nastupati i osobe koje nemaju invaliditet, a pobjednikom je proglašen Mile Maras iz ŠK 'Vina Markota' iz Pleternice, drugi je bio njegov momčadski kolega Marijan Kanjković, a treći Zoran Ivanović iz ŠK 'Posavac' iz Rušćice.

Cilj ovogodišnjih susreta bio je privući što veći broj osoba sa invaliditetom kako bi se aktivno uključili u sportske aktivnosti te tako poboljšali kvalitetu života. To je samo jedan od koraka kako bi se broj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj koje se bave sportom povećao sa sadašnjih dva posto te približio višestruko većim brojkama u zapadnim zemljama.

Organizatori događanja bili su Športski savezi invalida grada Slavonskog broda i Brodsko posavske županije, te članice Saveza OKI 'Marsonia', KKI 'Slavonski Brod', Boćarski klub invalida 'Dan' i HVIDRA Slavonski Brod. Igor Ograjšek, predsjednik organizacijskog odbora 20. međunarodnih susreta invalida Bljesak, naglasio je kako mu je posebno drago što su brojni građani i osobe sa invaliditetom nazočili događanju.

- Vjerujem da smo zorno pokazali kako osobe s invaliditetom, kada se aktivno uključe u sport, mogu ostvarivati velike uspjehe. Prije svega razvijaju svoje motoričke sposobnosti, socijaliziraju se i uče radu u timu, a uz to jačaju svoje samopoštovanje i vjeru u svoje sposobnosti. Sve to im koristi za bolje uključivanje u svakodnevni život - rekao je Ograjšek.

Naglašeno je kako je košarka u kolicima jedan od najatraktivnijih sportova i uz redovite treninge osobe sa invaliditetom mogu napraviti niz stvari koje su nezamislive osobama koje nemaju invaliditet.

- Osobe s invaliditetom koje se bave košarkom u kolicima bez problema pogađaju iz sjedećeg položaja trice ili čak s centra. Prosječna osoba bez invaliditeta ne može dobaciti do koša iz te udaljenosti, a posebice ne, ako je netko pokušava spriječiti u tome. Također, vođenje kolica tijekom igranja košarke je prava umjetnost jer treba proračunati putanje, kutove, raditi brze izmjene poteza i slično. Sve to ovaj sport čini izrazito atraktivnim - dodao je Ograjšek koji je inače dopredsjednik udruge Košarkaški klub invalida Brod te dopredsjednik Hrvatskog Saveza košarke u kolicima (HSKUK).

Inače, u Hrvatskoj ima nešto više od pola milijuna osoba s invaliditetom što je nešto više od 12 posto populacije. Zabrinjavajuće je što se prema procjenama tek oko 10.000 osoba bavi sportom profesionalno ili rekreativno, što je značajno manje nego u Engleskoj ili Irskoj gdje je taj postotak najmanje 10 posto i više.

Anita Blažinović