SBERBANK POLUMARATON Na sarajevskom maratonu trčat će se i za djecu s Down sindromom

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o poštivanju prava djece s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, kao i osiguravanje dostatnih financijskih sredstava za programe i aktivnosti Udruženja 'Život sa Down sindromom FbiH'

 

Udruženja 'Život sa Down sindromom' i 'Marathon Sarajevo' u četvrtak su potpisali Sporazum o suradnji u okviru kampanje 'Trčim za inkluziju - Da nitko ne bude izostavljen', koja će se odvijati u okviru Sarajevo Sberbank polumaratona 2019.

Trka će se održati 15. rujna ove godine u organizaciji Udruženja Marathon Sarajevo.

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o poštivanju prava djece s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, kao i osiguravanje dostatnih financijskih sredstava za programe i aktivnosti koje Udruženje 'Život sa Down sindromom FbiH' provodi za djecu i mlade s Down sindromom. U nedostatku sustavne podrške, Udruženje pruža podršku djeci kroz angažiranje stručnjka potrebnog profila.

Prilikom potpisivanja, predsjednica udruženja 'Život sa Down sindromom' Sevdija Kujović je pozvala da se prate Facebook stranice obje udruge, jer će sama kampanja obilovati raznim aktivnostima s ciljem promicanja prava na inkluziju.

- Drago nam je što je Marathon Sarajevo prepoznao važnost razvoja inkluzije u našem obrazovnom sustavu i što ćemo ovom suradnjom zajedno raditi na podizanju svijesti šire javnosti o tome da naše škole trebaju biti otvorene za svako dijete i da škole moraju stvarati uvjete koji će omogućiti učenje i sudjelovanje djece s poteškoćama u razvoju na ravnopravnoj osnovi s vršnjacima - kazala je Kujović.

Uz promociju zdravih životnih navika, cilj svih projekata Udruženja Marathon Sarajevo je i promocija društvene odgovornosti među građanima širom BiH.

- Velika nam je čast i zadovoljstvo podržati jednu ovakvu kampanju te skrenuti pažnju što većem broju građana na važnost podizanja svijesti o poštivanju prava djece i mladih s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje. Trkači su kroz mnogobrojne kampanje sličnog tipa u organizaciji Udruženja Marathon pokazali kako su ljudi velikog srca, te smo uvjereni da će i ova kampanja postići veliki uspjeh - izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Podršku kampanji 'Trčim za inkluziju - Da nitko ne bude izostavljen' dala je i najmlađa maratonka Aldina Husejinović koja je kazala da se mladi trebaju uključiti u promociju inkluzije, te da je sport jedan od načina kako omasoviti posvećenost inkluziji.

Potpisivanjem ovog Sporazuma Udruženje 'Marathon Sarajevo' i Udruženje 'Život sa Down sindromom FbiH' pokazali su zajedničku spremnost i želju da kroz veću vidljivost, promociju i sudjelovanje trkača utrke Sarajevo Sberbank polumaraton 2019, podignu svijest o važnosti poštovanja prava djece i mladih s Down sindromom na inkluzivno obrazovanje, te osiguraju dostatna financijska sredstva za programe i aktivnosti namijenjenih djeci i mladima s Down sindromom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti