BUDIMPEŠTA Hrvatska muška i ženska reprezentacija bez medalja na Europskom prvenstvu u sjedećoj odbojci

Kako nam je više puta isticao ponajbolji naš igrač i kapetan reprezentacije Ivan Ćosić, pred njima su naporne pripreme koje će u potpunosti odrađivati s jednom od ponajboljih reprezentacija svijeta - odbojkašima Bosne i Hercegovine

 

Posljednjeg dana natjecanja na 17. Europskom prvenstvu u sjedećoj odbojci koje se održalo u Budimpešti, hrvatska muška reprezentacija zauzela je peto mjesto, do je ženska reprezentacija osma.

Hrvatska muška reprezentacija zauzela je peto mjesto u neizvjesnoj utakmici protiv Srbije pobjedivši s 3:2, po setovima 20:25,25:23,25:14,22:25 i 15:8. 

Iako su se dečki u odnosu na prošlo prvenstvo prije dvije godine u Poreču spustili za jedno mjesto niže u ukupnom plasmanu, zasigurno možemo biti više no zadovoljni njihovim prikazanim igrama. Doista, svi suparnici u Budimpešti su se morali dobro namučiti da bi odnijeli pobjedu protiv hrvatskih odbojkaša. Jedino su od Hrvata bolje bile reprezentacije Bosne i Hercegovine te Rusije, dok su Ukrajinci bili za nijansu sretniji od naših odbojkaša.

Najvažnije je da smo osigurali plasman na kvalifikacijski turnir u ožujku 2020. u američkom Coloradu za odlazak na Paraolimpijske igre u Tokiju. Kako nam je više puta isticao ponajbolji naš igrač i kapetan reprezentacije Ivan Ćosić, pred njima su naporne pripreme koje će u potpunosti odrađivati s jednom od ponajboljih reprezentacija svijeta - odbojkašima Bosne i Hercegovine. Naši momci svakako uz tehnički dio igre trebaju podignuti tjelesnu spremnost i poraditi na psihološkoj pripremi utakmica, tako da bi se doista lako moglo dogoditi da Hrvatska u ekipnom djelu Paraolimpijskih igara ima po prvi put reprezentaciju u sjedećoj odbojci.

Početak zadnjeg dana obilježila je utakmica ženske reprezentacijeu Hrvatske za sedmo mjesto protiv Slovenije od koje su izgubile 3:0. Po setovima 25:8,25:16 i 25:18. Djevojke su u razigravanju za plasman od petog mjesta zabilježile pobjede od 3:2 nad Mađaricama te 3:0 protiv reprezentativki Velike Britanije. Iako se naše djevojke natječu tek sedam godina, ovogodišnje prvenstvo je pokazalo da su doista perspektivna ekipa koja je na dobrom putu da se približi ponajboljim ekipama Europe.

Hrvatska odbojka je jedina imala u četvrtfinalu ovogodišnjeg prvenstva reprezentacije u obje konkurencije.

U Budimpešti se odigralo 80 utakmica u šest dana.  U muškoj konkurenciji 46 i 34 u ženskoj konkurenciji.

Prvih devet plasiranih reprezentacija izravno su se kvalificirale na Europsko prvenstvo A Divizije  2021. godine. Ostale reprezentacije će svoje mjesto za nastup u na Europskom prvenstvu A divizije tražiti kroz nadmetanje na Europskom prvenstvu Divizije B  2020. u Sloveniji gdje će po tri ponajbolje nacije ući u rang više.

Darko Matić / HPO

 

Povezane vijesti