SJAJNO Na Svjetskom prvenstvu hrvatski atletičari s invaliditetom osvojili dva zlata, pet srebrnih medalja i jednu broncu

Nije lako biti zlatni ili srebreni u takvoj konkurenciji. Zadovoljan sam što sam u svojoj lošijoj disciplini, a to je koplje, popravio svoj osobni rekord za puna dva metra, rekao je Dominik Počekal

Dominik Počekal

U švicarskom Nottwilu završilo je 2. Svjetsko paraatletsko juniorsko prvenstvo na kojemu su hrvatski predstavnici osvojili dva zlata, pet srebra i jednu broncu.

Petra Štruklec, članica AKOSI Agram iz Zagreba, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji F40/41 u bacanju diska s rezultatom 12.02m, a svoje drugo srebro Petra je osvojila u kugli s daljinom od 4.96m. U disku Dominik Počekal, član AKOSI Uspon iz Velike Gorice,  osvojio je zlato u kategoriji F52-57 s rezultatom 25,24m dok je Luka Bukša, član AKOSI Spektar iz Pule, osvojio srebro s 22,80m.U kugli je Luka Bukša s rezultatom 7,03 m (456 bodova) osvojio zlato, a srebro je pripalo Dominiku Počekalu sa  7,87 m (401 bod). U kategoriji F42-46/61-64 Erik Fabian Kaurin član AKOSI Odisej iz Kutine je sa 10,50 m osvojio srebrnu medalju. U svom posljednjem nastupu Luka Bukša u koplju s daljinom od 16,18m osvojio je svoje treče odličje brončanog sjaja.

Hrvatski najuspješniji paraatletičar na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu, 18-godišnji Luka Bukša, nije krio svoje zadovoljstvo.

- U parasportu sam aktivan već šest godina. Najprije sam se bavio plivanjem, a sada sam puni sportski uspjeh ostvario ovih dana u atletici osvajanjem kompleta medalja. Izuzetno sam zadovoljan da sam u sva tri nastupa osvajao medalje, samo mi je ostao mali žal što nisam u disku bolje bacio spravu, a za to je možda bilo krivo lošiji vremenski uvjeti. Ono što me raduje da ću za dvije godine zasigurno, uz pomoć svoje trenerice Katje Kukec, podignuti svoje rezultate i tako možda pokucati na vrata seniorske reprezentacije - zaključio je Bukša.

Dominik Počekal, kojemu je ovo posljednje natjecanje u juniorskoj kategoriji, kaže:

- Za Nottwil me doista vežu lijepe uspomene. Svoje prve svjetske medalje osvojio sam ovdje i prije dvije godine, također u disku i kugli. Nije lako biti zlatni ili srebreni u takvoj konkurenciji. Zadovoljan sam što sam u svojoj lošijoj disciplini, a to je koplje, popravio svoj osobni rekord za puna dva metra. Sada me očekuje još više napornog treniranja ne bi li se uspio dokazati i u seniorskoj kategoriji, te jednog dana postati hrvatskim paraolimpijcem - naglasio je Počekal.

U Nottwilu, poznatom švicarskom Centru za paraplegiju, nadmetalo  se 350 sportaša iz 40 zemalja.

Darko Matić / HPO

 

Povezane vijesti