PRVENSTVO U ČEŠKOJ Hrvatski atletičari s invaliditetom osvojili tri zlata, sedam srebrnih medalja i dvije bronce

Najuspješniji hrvatski predstavnik s dva zlata i dva državna rekorda bio je član Odiseja iz Kutine Matija Sloup

Matija Sloup

Prošli je tjedan održano Otvoreno paraatletsko prvenstvo Češke u Olomovcu na  kojemu se nadmetalo 195 paraatletičara iz deset zemalja. Hrvatska je bila zastupljena s njih deset koji su postavili četiri državna rekorda te osvojili tri zlata, sedam srebra i dvije bronce.

Najuspješniji hrvatski predstavnik s dva zlata i dva državna rekorda bio je član Odiseja iz Kutine Matija Sloup, koji je popravio državni rekord u disku bacivši ga na 26,75 metara, što je za 25 cm kraći od aktualnog svjetskog rekorda, da bi dan kasnije Sloup u kugli popravio državni i osobni rekord s daljinom od 10,07m. 

Izuzetno sam zadovoljan atmosferom i organizacijom u Olomovcu, gdje se natjecalo mnogo sportaša za ovaj dio sezone, a posebno me iznenadilo da je ove godine bilo i mnogo publike. Skroz sam 'nabrijan', jer su iza mene naporne pripreme, a uspio sam sanirati manje ozljede tako da se izuzetno dobro osjećam.  Ovo natjecanje mi je izvrsna uvertira za nastup na Grand prixu u Parizu krajem kolovoza, gdje očekujem da u kugli ostvarim još jedan osobni pa tako i državni rekord. Još do studenog i svjetskog prvenstva u Dubajiju imam dovoljno vremena za podizanje forme, tako da me očekuje još mnogo napornih treninga u cilju ostvarenja sportskog sna - osvajanja svjetske medalje, jer mi je u Londonu prije dvije godine bronca pobjegla za tako mali, a tako veliki centimetar, a srebro za samo pet centimetra, bacivši kuglu na 9,82m. Želja mi je da u Dubaiju  kuglu bacim za pola metra dalje od današnjeg rezultata i tako da u Tokyo iduće godine na Paraolimpijske igre otputujem pjevajući - zaključio je paraolimpijac Matija Sloup.

Hrvatske boje branili su Nataša Sobočan kategorija F56  u kugli s 5,57m osvojila je srebro, a u koplju s 11,79m osvojila je još jedno srebro. Ana Gradečak u kategoriji F41 u kugli sa 6,72m, popravivši državni rekord za osam cm, osvojila je broncu, u disku s 14,55m s novim državnim rekordom zauzela je šesto mjesto.

Velimir Šandor u kategoriji F52  bacio je disk na 17,86m osvojivši zlato. Tvrtko Matanović u kategoriji T20  na 400m s vremenom od 1:08.88 osvojio je srebro. Matija Sloup F40 – u disku s daljinom od 26,75m osvojio je zlato. Do drugog zlata Sloup je došao u kugli popravivši državni i osobni rekord za tri centimetra s daljinom od 10,07m. Erik Fabian Kaurin F46 u disku je popravio državni rekord za punih šest metara bacivši disk na 42,08m zauzeo je četvrto mjesto, a u kugli s novim državnim rekordom od 12,45m osvojio je srebro. Matej Kačmarčik F37 u disku s daljinom od 33,19m osvojio je broncu. Ivan Katanušić F64 u disku s daljinom od 59,65m osvojio je srebro. Luka Đukez u kategoriji T38  na 1500m s vremenom od 5:26.27 osvojio je srebro. Srećko Martić-Cvrgle  u kategoriji F36 100m s vremenom od 18.17 zauzeo je četvrto mjesto, a u kugli 7,07 ponovno je bio četvrti.

Darko Matić / HPO

 

Povezane vijesti