Mladić s invaliditetom svojim hiperrealističnim slikama osvaja svijet umjetnosti

Mariusz Kędzierski, 20-godišnji mladić iz Poljske koji je među 150 odabranih umjetnika iz cijelog svijeta izlagao u bečkom Muzeju mlade umjetnosti (MOXA) u palači Schönbrunn, slika uglavnom olovkom, portrete, ali hiperrealistično, kao fotografski aparat

Takav sam se rodio, a zašto, nitko ne zna. Ipak, to me ne ometa da živim život. Sam vežem cipele, igram nogomet, odbojku, vozim auto i imam predivnu curu. I volim slikati.
Tako nam je ukratko objasnio svoj život Mariusz Kędzierski, 20-godišnji mladić iz Poljske koji je među 150 odabranih umjetnika iz cijelog svijeta izlagao u bečkom Muzeju mlade umjetnosti (MOXA) u palači Schönbrunn. Njega su kustosi Global Art Agencyja uvrstili u skupnu izložbu suvremene umjetnosti iz cijelog svijeta u čemu su Bečani uživali. Mairusz slika uglavnom olovkom, portrete, ali hiperrealistično, kao fotografski aparat.

Umjetnik koji obećava

- Svaki portret je drugačiji, pa mi za svaki treba različito vremena. Nekad radim tjedan dva, a nekad, ako mi se slika, ostavim da sazrije želja pa slikam. Slikanjem se počeo baviti nakon jedne od operacija kako bih izvježbao udove.
- Malo-pomalo sam napredovao i nakon kratkog vremena primijetio sam razliku u kvaliteti slike - kaže ovaj mladić pun života. Razliku u kvaliteti vidjela je i publika, pa ga je na Facebook stranici umjetničke agencije nagradila gotovo s najviše glasova.
- Bio sam drugi na dodjeli nagrada u Beču. Žao mi je što nisam bio prvi. No ima vremena - kaže uz smijeh Mariusz. Na izložbi je bilo stotine radova umjetnika.
- Vidio sam puno odličnih radova, ali i nekih koji mi se nisu baš svidjeli. No ne moraju slike biti lijepe da bi bile dobre. U svakom slučaju - presretan sam - kaže.

Slike novinara 24sata

Crtež je osnova slikarstva, a Mariusz disciplinom i dobrim okom nalazi detalje koji su bitni. Sve to pretoči u sliku.Slike novinara 24sata također su bile izložene u bečkom muzeju. Radovi Igora Zovka zaintrigirali su kustose i žiri Global Art Agencyja.

- Sama činjenica da je svoje radove izlagalo 150 umjetnika, od Japana, Pakistana, Indije, SAD-a te drugih zemalja sa svih kontinenata znači da to što slikam nekomu nešto vrijedi u umjetničkom smislu. Bilo je zbilja vrhunskih radova umjetnika - kaže Zovko.

Izvor: 24sata.hr