Ekvador obećana zemlja za umirovljenike

Ekvador je prema kriterijima specijaliziranog portala InternationalLiving.com proglašen najboljom državom za uživanje u mirovini. Njegove glavne prednosti su topla klima, dostupni stanovi i brojne ponude. Izvojevao je pobjedu pokraj Paname, Meksika, Malezije i Kostarike, oni su mu bili glavni konkurenti, a također su ispunili osam glavnih kriterija

Ekvador je dobio 92,7 od mogućih stotinu bodova, a najbolje je ocjene dobio za klimatske uvjete, troškove najma ili kupovine nekretnina, cijene zrakoplovnih karata, javni prijevoz i usluge što ih vlasti nude umirovljenicima.

Najboljim mjestom za mirovinu u Središnjoj Americi smatra se Panama, koja nudi Pensionato vizu, koju može dobiti svatko tko ima mirovinu veću od 1.000 dolara. Viza omogućuje popust u zdravstvenoj skrbi, zabavi, zračnom prijevozu kao i opskrbi strujom i telefoniranju.

Malezija, najbolja zemlja za umirovljenike u Aziji, dobila je najviše bodova za jednostavnu prilagodbu, zabavu i komfor, kao i za niske životne troškove. Jelo s bocom vina u Maleziji se može dobiti i za manje od pet dolara, a posjet liječniku stoji samo 15 dolara.

Španjolska je šesta na globalnoj ljestvici, a prva u Europi. Njezini su aduti topla klima i niski životni troškovi u usporedbi s drugim europskim zemljama. Španjolska je dobila mnogo bodova i za dobru infrastrukturu, zdravstvo koje je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji među najboljima u svijetu, kao i za zabavu.
Bilo bi zanimljivo vidjeti gdje bi se hrvatski umirovljenici našli u tom zanimljivom istraživanju jer je u Hrvatskoj trenutno oko milijun tristo tisuća građana u mirovini.

Tekst i foto: Marko Damjanović