Udruga slijepih Istarske županije: Vlada RH potpisuje smrtnu kaznu organizacijama civilnog društva

Istarska udruga koja okuplja slijepe i slabovidne osobe uputila je otvoreno pismo Vladi RH koje In Portal objavljuje u cijelosti


Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije

Mi smo udruge civilnog društva iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje koriste institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i ovom otvorenim pismom želimo Vladi i javnosti jasno reći što našim udrugama znače Nacionalna zaklada i institucionalna podrška i kako utječu na razvoj civilnog društva, kako bi članovi/ice Vlade bili potpuno svjesni posljedica koje može prouzrokovati njihova odluka da uredbom sredstva predviđena Nacionalnoj zakladi smanji za 70-ak posto.

Nacionalna zaklada nam je važna jer se u radu vodi načelima dobrog upravljanja, što znači da funkcionira odgovorno, participativno, predvidljivo i transparentno, kao rijetko tko od drugih dionika s kojima surađujemo u Hrvatskoj. Zakone i pravila zajednički poštujemo bez iznimaka.

Institucionalne potpore su potpore razvoju organizacija civilnog društva – ugovorom organizacija dobiva sigurni izvor financija kroz tri godine, kako bi mogla razviti djelatnost kojom se bavi: učiti, osigurati djelomično plaće, zaposliti stručnjake/kinje, nabaviti potrebnu opremu, plaćati režijske troškove...

Dok su razvojni troškovi osigurani, udruge mogu energiju usmjeriti na pripremanje projekata za financiranje iz EU izvora. U tom slučaju novac institucionalne potpore možemo prikazati kao svoj udio u financiranju – bez toga se mnoge organizacije ne bi mogle niti prijaviti na niz natječaja. Tri godine isntitucionalne potpore za OCD-e je važno koliko i inkubator za poduzetnike/ice.

A zašto je važno imati stabilne OCD-e u Hrvatskoj? Zato jer se kao građani udružujemo oko uzajedničkih ciljeva, jer pružamo različite vrste usluga, posebno osjetljivim, ranjivim, manjinskim društvenim skupinama na različitim razinama. Pomažemo u zaštiti građanskih/ljudskih prava pojedinaca i skupina, zagovaramo njihova prava ili im pomažemo afirmirati ta prava. Dakle, dijelom obavljamo posao umjesto državnih ustanova, dijelom smo spona između institucija sustava i ugroženih ili marginaliziranih pojedinaca, a dijelom prva crta obrane prava marginaliziranih i/ili ugroženih od strane institucija sustava.

Civilizirani svijet, bez obzira vode li ga političari lijevog ili desnog ideološkog opredjeljenja, ne treba argumente za očuvanje i razvoj civilnog sektora, bez obzira slažu li se ili ideološki razilaze, jer je uloga OCD-a u razvoju civilnog društva presudna i neupitna. A bez civilnog društva sačinjenoga od skupina građana/ki različitih svjetonazora i ciljeva, nema demokracije.

Oduzimanjem 70-ak posto novca Nacionalnoj zakladi, Vlada RH potpisuje smrtnu kaznu nizu organizacija koje su kao korisnice institucionalne potpore prijavile i dobile međunarodne projekte u koje moraju uložiti dio svojih sredstava (iz institucionalne potpore), neke su ekipirale timove zaposlivši nove radnike/ice, koje će morati otpustiti, druge su nabavile opremu koja sada neće biti iskorištena, a malo koja od njih će se ubuduće moći javljati na EU natječaje koji propisuju sufinanciranje, kakvi su uglavnom natječaji iz najizdašnijeg Europskog socijalnog fonda (ESF). Posljedica: Hrvatska ponovno neće iskoristiti eurospki novac koji joj je na raspolaganju. Civilno društvo će degradirati, Hrvatska će se spominjati u negativnom kontekstu, što sasvim sigurno neće privlačiti investitore, a ni turiste.

Mogu li se članovi Vlade suočiti s ovim posljedicama svoje odluke i svejedno je donijeti?

Zlatko Kuftić

 

Povezane vijesti