Skandalozna diskriminacija osoba s Down sindromom

Iako često volimo misliti kako je na Zapadu sve bolje, uključujući i status osoba s invaliditetom, pojedine nas priče uvjere da situacija često ni tamo nije idilična

 

Megan Nash iz američke Georgije, majka 15-mjesečnog dječaka Ashera s Down sindromom, poslala je sinovu sliku lokalnoj reklamnoj agenciji, koja je tražila modele za dječji brand OshKosh B’Gosh.

Kada ih je pitala zašto ne odgovaraju, reki su, kako prenosi KGW.com, da OshKosh nije tražio "bebu s posebnim potrebama“.

Megan im je uzvratila: "Jesu li rekli da ne traže bebu s posebnim potrebama?“, dodavši kako Asher zadovoljava sve tražene uvjete, uključujući veličinu, boju očiju i boju kose.

Iz agencije su priznali da je majka u pravu, te su obećali da će u budućnosti nastojati biti inkluzivniji.

Potaknuta situacijom i uspjehom kampanje "Changing the Face of Beauty“ (Promijenimo lice ljepote), kojom se nastoji potaknuti veća zastupljenost osoba s invaliditetom u medijima, majka je objavila Asherovu fotografiju na Facebook stranici "Kids with Down’s Syndrome“ (Djeca s Downovim sindromom). Objavu je pogledalo više od 92.000 ljudi, a Megan ima dogovoren sastanak s OshKoshovom matičnom tvrtkom.

Zanimljivo je da ova priča dolazi upravo u vrijeme kada se ljudi s Down sindromom bore za promjenu percepcije o ljepoti. Fotografkinja Eva Snoijink 2011. godine je pokrenula Down's Upside projekt u kojem je fotografirala više od 100 djece s genetskim poremećajem, a ove godine je Madeline Stuart, prvi fotomodel sa sindromom, već treći put prošetala modnom pistom u sklopu New York Fashion weeka.

Situacija na Zapadu možda i jest nešto bolja, no priče poput ove iz Georgije samo potvrđuju da nas čeka još puno posla kako bi svijet u kojem živimo uistinu postao jednak za sve.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti