Zagreb: Dani otvorenih vrata udruga od 25. do 27. svibnja

Poseban naglasak ove je godine na predstavljanju rezultata projekata i programa financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga

 

Dani otvorenih vrata udruga ove će se godine održati od 25. do 27. svibnja, kada će udruge širom Hrvatske organizirati brojne kreativne radionice, predavanja, predstave i akcije, te na inovativne načine predstaviti svoje društveno korisne projekte i programe, kao i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe.

Poseban naglasak ove je godine na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga, ističu u priopćenju iz Vladina Ureda za udruge, koji organizira tu manifestaciju.

Aktivnosti udruga u sklopu Dana otvorenih vrata udruga mogu se pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo. Aplikacija je dostupna za preuzimanje na svim mobilnim platformama te omogućuje jednostavnu registraciju za udruge, koje putem aplikacije mogu promovirati svoje aktivnosti.

Putem aplikacije, građani mogu pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga, te stupiti u kontakt s udrugom koja ih zanima. Pretraživanje je omogućeno korištenjem interaktivne karte Hrvatske.

Svi sudionici mogu ispuniti "Putovnicu Dana otvorenih vrata udruga" i sudjelovati u nagradnom natječaju. Putovnice će građani moći preuzeti u udrugama koje sudjeluju na Danima otvorenih vrata, a nakon što ih ispune trebaju ih poslati u Ured za udruge.

Ured za udruge će u sklopu manifestacije drugu godinu za redom organizirati "Šetnje kroz povijest udruživanja u Zagrebu". Šetnjama se želi javnosti približiti bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno-ekonomskom razvoju, te postavile temelje modernog civilnoga društva.

Svečano otvaranje Dana otvorenih vrata udruga predviđeno je za 25. svibnja, u prostoru Hrvatskog glazbenog zavoda, jedne od najstarijih udruga u Hrvatskoj, koja je ove godine proslavila 190. godišnjicu djelovanja.

Ove godine Dani otvorenih vrata održavaju se u suradnji s manifestacijama Hrvatska volontira 2017. i Gledaj (u)druge. Hrvatska volontira ove će se godine održati od 22. do 27. svibnja, kako bi se istaknuo potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu ljudi i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Kampanja Gledaj (u)druge nastala je radi osvještavanja javnosti o važnosti rada udruga i civilnog društva. 

Hina