Federacija Bosne i Hercegovine: Parlamentarci ne žele donijeti novi Zakon o osobama s invaliditetom

Ako u narednim mjesecima novi Zakon ne ugleda svjetlo dana, iz Udruženja osoba s invaliditetom Bosne i Hercegovine najavljuju radikalne mjere, a svoja će prava tražiti i u Bruxellesu


 

Položaj osoba s invaliditetom bio bi bolji i lakši ukoliko bi dugo očekivani Zakon o pravima osoba s invaliditetom u FBiH bio donesen i primijenjen, kažu iz Udruženja osoba s invaliditetom BiH. Nove zakonske odredbe a u kojima su sudjelovali i članovi nevladinih organizacija, koje su odobrene u Predstavničkom, a oborene su i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, regulirale su sva područja koja se tiču OSI populacije, od obrazovanja, do zdravstva i ostvarivanja ostalih prava. Nažalost, kako navode u spomenutom udruženju, parlamentarci ne žele donijeti novi Zakon i tako pomoći ovoj populaciji.

"Mi znamo da taj zakon nosi i sredstva koja će država morati izdvojiti. Znamo da su genocidnim zakonom osobe preko 65 godina izbacili iz prava na naknadu za pomoć i njegu druge osobe, onda kad im je najpotrebnije. Mi sad čekamo što će se dogoditi", navodi Zijad Arapčić, predsjednik Udruženja osoba s invaliditetom BiH.

Ako u narednim mjesecima novi Zakon ne ugleda svjetlo dana, iz ovog Udruženja najavljuju radikalne mjere, o kojima ne žele još govoriti. Međutim kažu, neće biti mirni, ako se Zakon uskoro ne usvoji i počne primjenjivati. Svoja prava traže i van granica svoje države, točnije na sudu u Bruxellesu.

"Mi se nećemo više boriti s ovom državom koja ne želi donijeti taj zakon, nego idemo tamo gdje ćemo sve iznijeti onima koji mogu njima zapovijedati", kaže Arapčić.

Istovremeno, nedavno je osnovan i Savez 'Prilika za BiH', čiji su osnivači organizacije osoba s invaliditetom iz Zeničko-dobojske županije, Udruženje osoba s invaliditetom BiH, a očekuju i priključenje drugih udruženja. Njihov glavni cilj i uloga je da pomogne osobama s invaliditetom.

"Da ispravlja vladin sustav po sektorima. Drugi cilj je da budemo prirodna barijera nevladinom sektoru u BiH i treći cilj je biti na pola puta u rješavanju problema građana BiH", ističe Alen Kučuković, predsjednik Saveza .

U Savezu 'Prilika za BiH' vjeruju da će imati dobre inicijative upućene vladinom sektoru a sve kako bi osobe s invaliditetom i svi građani imali bolje uvjete za život u našoj zemlji. Nadaju se i da će vlast napokon prepoznati njihove probleme i zajednički tražiti rješenja za njih.

Anita Blažinović