Udruga Mali zmaj: Humanitarna utrka Marka Kosa

U četiri dana Marko Kos je pretrčao 310 km na 40 stupnjeva do Vira. Od Vira se uputio biciklom u Zagreb. Dosad je prikupljeno oko 9000 kn za školski pribor, školske užine i pokaze za 300 djece, objavio je 24sata

 

„Zagrepčanin Marko Kos (38) u akciji "Čini pravu stvar" u tjedan dana odradio je trkačko-biciklističku dionicu dužu od 600 kilometara za štićenike udruge Mali zmaj. U četiri dana pretrčao je 310 km na 40 stupnjeva do Vira. Od Vira se uputio biciklom u Zagreb. Dosad je prikupljeno oko 9000 kn za školski pribor, školske užine i pokaze za 300 malenih štićenika Malog zmaja. Donirati možete još uvijek“, piše na portalu www.24sata.hr.

Kako stoji na internetskim stranicama Udruge Mali zmaj, Marko Kos otvorio je izazov na platformi Čini pravu stvar. Trčao je od Zagreba do Vira, a vraća se natrag biciklom, i to sve u samo tjedan dana. Svrha njegovog izazova je prikupljanje sredstava za kupovinu školskog pribora za Male Zmajiće.

Na samom početku, predstavio se uz plan trkačkog i biciklističkog dijela pothvata:

“Ja sam Marko Kos, imam 37 godina i dolazim iz Zagreba. Sportaš sam cijelog svog života. Oženjen sam sa Ines Kos i imamo dvoje predivne djece Vitu i Ivana, koje usmjeravam ka školi i sportskom aktivnom životu. Radim u struci kao kuhar a svaki slobodan trenutak iskorištavam za trening i održavanje fizičke spreme na visokom nivou.

Cilj mojeg izazova je prikupljanje sredstava kako bi se djeci slabog imovnog stanja kupio školski pribor, platila školska užina, pokazi i sve što im je potrebno za normalno i uspješno školovanje. Udruga koju sam izabrao brine za 300 djece školskog uzrasta i želim im u tome pomoći.

Polazak je 02.08. a na cilju sam 09.08.Trkački dio pothvata, od Zagreba do Vira u 5 dana, 65 km dnevno.Biciklistički dio pothvata, od Vira preko Paga do Zagreba u 36 sati.Nakon trkačkog djela pothvata 24 satni odmor.

Pozivam i sve koji mi se žele pridružiti u trkačkom ili biciklističkom dijelu izazova da mi se jave na 091 5513 413. Navijači su isto dobrodošli da me zaskoče uz put.“

Njegov pothvat podržao je i nogometni klub Dinamo.

Humanitarna udruga Mali zmaj i ove godine organizirala je akciju prikupljanja školskog pribora, namijenjenog djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Radi se o akciji pod nazivom 'Mali zmaj ide u školu', koja se uspješno provodi šestu godinu za redom.

„S obzirom na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze svi naši registrirani korisnici, djeca koja pohađaju školu često su zakinuta čak i u najosnovnijim potrepštinama, poput bilježnica ili olovki. Stoga se trudimo omogućiti im barem ono što je nužno za početak školske godine, kako već na početku ne bi bili izdvojeni od drugih i, među ostalim, izvrgnuti ruglu vršnjaka. Ovim putem Vas molimo da se, u okviru svojih mogućnosti, uključite u našu akciju i pomognete nam da djeci zajedno olakšamo školske dane. Osim novčanih donacija koje bi bile namijenjene isključivo za ovu svrhu, prikupljamo i rabljene (ali važeće) ili nove školske udžbenike, sve vrste bilježnica, olovke, gumice, omote za bilježnice i knjige, geometrijski pribor, torbe, pernice, pribor za likovni odgoj, papuče za satove tjelesnog odgoja, dječje kabanice i sve ostalo što školarcima može zatrebati u praćenju nastave“, piše na internetskoj stranici www.malizmaj.hr.

Udruga Mali zmaj skrbi o približno 300-tinjak registriranih korisničkih obitelji diljem Hrvatske, s više od 400 djece školske dobi. Riječ je o obiteljima izuzetno lošeg socijalnog statusa, od kojih većina živi u gotovo nehumanim uvjetima.

„Napominjemo da su obitelji korisnika svoj status dužne dokazati dokumentacijom, kako se ne bi dogodilo da prikupljena pomoć ode u ruke onih kojima nije neophodna. Također, udruga nije financirana od države ili Grada Zagreba, a djeluje isključivo zahvaljujući nesebičnim donacijama građana ili tvrtki, kao i angažmanu brojnih volontera“, objavila je Udruga na internetu.

Akcija traje cijeli srpanj i kolovoz, a prvi paketi pribora djeci šalju se već početkom rujna.

Sjedište Udruge Mali zmaj je u Zagrebu, Našička 3, a kontakt je mobitel: +385 (0)91 567 0618, telefon: +385 (1) 6701 307.

 

Tekst: Klaudija Klanjčić