Zagrebačko dijabetičko društvo: Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

U Hrvatskoj je do 2016. godine registrirano 284.185 osoba sa šećernom bolesti, no stručnjaci predviđaju da će u narednim godinama ta brojka značajno rasti

 

Kao i svake godine, Zagrebačko dijabetičko društvo pridružuje se velikom broju dijabetičkih udruga u 160 zemalja svijeta u obilježavanju Svjetskoga dana šećerne bolesti 14. studenoga, čija je ovogodišnja tema ‘Žena i dijabetes: Naše pravo na zdraviju budućnost’.

Danas će imati Dan otvorenih vrata u Bauerovoj 19, u dvorištu, od 10 do 18 sati, gdje će građani moći izmjeriti svoj šećer u krvi, savjetovati se s dijabetologom te razgovarati na temu zdrave prehrane i tjelovježbe.

Kao što smo već objavili ovih dana, a na što upozorava Hrvatski savez dijabetičkih udruga, svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet milijuna ljudi, a 40 posto oboljelih niti ne zna da ima šećernu bolest.

Da je riječ o bolesti koja poprima razmjere epidemije, pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije da će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu sa 415 milijuna porasti na 642 milijuna. Kako je objavio navedeni Savez, među oboljelima je 199 milijuna žena, s projekcijom da će se do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena povećati na 313 milijuna.

U Hrvatskoj je do 2016. godine registrirano 284.185 osoba sa šećernom bolesti, a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ove se godine obilježava deseti put.

Klaudija Klanjčić