Istra: Udruga osoba s intelektualnim teškoćama predstavila priručnik 'Menadžment volontera i inkluzivno volontiranje'

Priručnikom će organizatori volontiranja dobiti potreban 'alat' o standardima kvalitete volonterskih programa i inkluzivnom volontiranju na jednom mjestu, a moći će ga koristiti u svakodnevnom radu

 

U organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre 5. prosinca 2017. godine u Centru gradskih udruga Rojc održana je javna prezentacija priručnika za udruge koje pružaju socijalne usluge 'Menadžment volontera i inkluzivno volontiranje'.

Priručnik je nastao u sklopu projekta Unapređenjem menadžmenta volontera do kvalitetnijih socijalnih usluga u zajednici, koji se provodi u razdoblju od 1. lipnja 2017. do 31. svibnja 2019. godine. Specifični cilj ovog projekta je unaprijediti znanja, vještine i procedure rada 25 koordinatora volontera za menadžment volontera i provedbu inkluzivnih volonterskih programa u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Istarskoj županiji, a ostvarit će se provedbom edukativnih aktivnosti, pregledom primjera dobre praske te kontinuiranom tehničkom podrškom organizatorima volontiranja za uvođenje standarda kvalitete volonterskih programa te provedbu inkluzivnih volonterskih programa, kao i prezentiranim priručnikom o menadžmentu volontera. Priručnikom će organizatori volontiranja dobiti potreban "alat" o standardima kvalitete volonterskih programa i inkluzivnom volontiranju na jednom mjestu koji će moći koristiti u svakodnevnom radu. Ukupan proračun projekta iznosi 698.915,12 kuna, od čega 85 posto sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Uz nositelja projekta, Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Istre, partneri su Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjima Golubica Vukovar, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Suncokret Nova Gradiška, Centar za socijalnu skrb Pula i Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana.

Priručnik za udruge koje pružaju socijalne usluge Menadžment volontera i inkluzivno volontiranje prvi puta javno je predstavljen 29. studenoga u vukovarskoj Gradskoj knjižnici.

U sklopu prezentacije Priručnika u Puli dodijeljena je i Nagrada za inkluzivno volontiranje udrugama promicateljima inkluzivnog volontiranja. Riječ je o Udruzi Art studio i Jedriličarskom klubu Vega.

Dodjela nagrade održana je u suradnji s Centrom za inkluziju i podršku u zajednici, a u povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 5. prosinca, Međunarodnog dana volontera.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti