Pučka pravobraniteljica: Pozitivan pomak u zaštiti od zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

Potrebno je uvesti i dodatne zaštitne mehanizme, kao što je osnivanje registra davatelja uzdržavanja i ograničenje broja ugovora koje oni mogu sklopiti

 

Kako je objavljeno na web stranicama Pučke pravobraniteljice, izmjene Zakona o socijalnoj skrbi - koje su na snagu stupile 30. prosinca 2017. - donose značajan pomak u zaštiti starijih osoba od zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

"Naime, svima koji obavljaju djelatnost socijalne skrbi, osobama koje su kod njih zaposlene te članovima njihovih obitelji, od sada je zabranjeno sklopiti ugovor o otuđenju ili opterećenju nekretnine s korisnicima kojima pružaju socijalnu uslugu", piše na stranici ombudsman.hr.

Napomenuto je da je ovu izmjenu u više navrata predlagala pučka pravobraniteljica Lora Vidović, upozoravajući na učestalost zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, kada stariji ostaju i bez skrbi i bez imovine.

"No, iako je ova novost izuzetno značajna, nikako nije dovoljna. Potrebno je uvesti i dodatne zaštitne mehanizme, kao što je osnivanje registra davatelja uzdržavanja i ograničenje broja ugovora koje oni mogu sklopiti. Također, nužno je izmijeniti Zakon o parničnom postupku na način da sudski postupci raskida ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju budu žurni", stoji na web stranici.

Preporuka je da je potrebno i snažnije informirati starije o rizicima sklapanja ovih ugovora, kako bi se bilo kakve zlouporabe spriječile.

Klaudija Klanjčić