Zagrebačko dijabetičko društvo: Nemamo predstavnika u povjerenstvu o novoj tehnologiji mjerenja glukoze

Riječ je o senzoru koji ne zahtijeva stalne ubode u prst, koji su uobičajeni način uzimanja krvi radi mjerenja glukoze, što je dijabetičarima neophodno za reguliranje bolesti

 

Zagrebačko dijabetičko društvo upozorilo je u petak da već šest mjeseci čeka mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o uvrštavanju na listu pomagala nove tehnologije kontinuiranog bezbolnog mjerenja razine glukoze u krvi, a istodobno su iz povjerenstva koje o tome odlučuje isključene osobe koje se bave dijabetesom, pa dijabetičari nemaju predstavnika ni u jednom povjerenstvu nacionalnog osiguravatelja.

Predsjednica ZDD-a Manja Prašek u priopćenju navodi da je nedavno u Beču održana konferencija posvećena tehnologiji i dijabetesu na kojoj su, kao i na brojnim drugim stručnim skupovima, predstavljeni uspjesi koje u razvijenim zemljama postiže tehnologija kontinuiranog bezbolnog mjerenja razine glukoze u boljoj regulaciji dijabetesa i, posljedično, nižim troškovima komplikacija bolesti.

Riječ je o senzoru koji ne zahtijeva stalne ubode u prst, koji su uobičajeni način uzimanja krvi radi mjerenja glukoze, što je dijabetičarima neophodno za reguliranje bolesti.

ZDD ističe da su, dok čekaju na mišljenje HZZO-a, iz novog povjerenstva koje o tome treba odlučiti izbačene ključne osobe vezane za dijabetes – Nikica Car, bivši ravnatelj referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac i Davor Bučević iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, pa pacijenti više nemaju svog predstavnika.

"Odluka se odgađa, pokušava se minimalizirati njen eventualni doseg, te se naglo smjenjuju neovisni i stručni članovi nadležnog povjerenstva. Istovremeno se pacijenti ostavljaju na cjedilu, bez barem prividnih mogućnosti argumentiranja i sudjelovanja u donošenju odluka, a troškovi liječenja skupih dijabetičkih komplikacija su u dramatičnom porastu", naglašava ZDD.

HZZO je već proveo rezanje prava svojim osiguranicima s dijabetesom i veliko rušenje otkupnih cijena pomagala. Što se dijabetesa tiče, sami su potvrdili da računaju na uštede u iznosu od preko 24 milijuna kuna samo na smanjivanju otkupnih cijena trakica za mjerenje razine glukoze u krvi.

Takvo rušenje cijena je, prema tvrdnjama dijabetološke struke, također vrlo dvojben potez jer se ugrožava sigurnost i dostupnost kvalitetnih i preciznih pomagala koja prethode terapiji inzulinom. Primjerice, otkupna cijena novog aparatića za mjerenje glukoze u krvi u kompletu s 10 trakica, lanceta i lancetara je manja od kune, navodi se u priopćenju.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti