Zagreb: Udruga P.I.N.K. Life donirala aparat za limfnu drenažu Klinici za tumore

Aparat za limfnu drenažu potreban je za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke koji značajno narušava kvalitetu života pacijenta

 

Udruga P.I.N.K. life, koja svojim radom nastojati poboljšati kvalitetu života osoba koje boluju od malignih bolesti, osoba starije životne dobi i djece bez adekvatne roditeljske skrbi, u ponedjeljak je Klinici za tumore u Zagrebu donirala aparat za limfnu drenažu, uređaj koji podiže kvalitetu života žena operiranih od karcinoma dojke.

 Iz udruge su priopćili kako su njihova predsjednica Nives Moric i članovi predali aparat predstojniku Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice Simeonu Grazio, a primopredaji su prisustvovali i djelatnici odjela Fizikalna medicina i rehabilitacija onkoloških bolesnika, kojima će ovaj aparat uvelike pomoći u radu.

 Ovu akciju udruga je počela 1. ožujka sa željom prikupljanja sredstava za kupnju ovih prijekopotrebnih aparata. Ovo je, podsjećaju u priopćenju, već treći aparat za koji je udruga osigurala sredstva, a prva dva donirana su KBC-u Zagreb i Općoj bolnici Varaždin.

 Aparat za limfnu drenažu potreban je za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke koji značajno narušava kvalitetu života pacijenta. Limfedem nastaje kao posljedica odstranjenja limfnog tkiva iz pazuha ili zračenja pazuha ili dojke, što mijenja sustav limfne drenaže iz ruke, pazuha i dojke.

 Obično se javlja unutar dvije do tri godine nakon učinjenog liječenja. Može nastati i kao posljedica širenja maligne bolesti limfnim sustavom, ali i kao posljedica infekcije.

 "Godišnje od karcinoma dojke oboli oko 2.500 žena, a umre njih oko tisuću, stoga i dalje moramo raditi na osvješćivanju o važnosti preventivnih pregleda i smanjenju stope smrtnosti. Kao Udruzi želja nam je u slijedećih godinu do dvije organizirati takve akcije gdje bismo onima koji su u procesu liječenja što više pomogli da ne moraju putovati u drugu županiju, odnosno drugu bolnicu kako bi obavili fizikalnu terapiju", istaknula je Nives Moric.

Hina