Vlada RH: Apel medijima da u izvještajima poštuju Konvenciju o pravima djeteta

"U posljednjim tjednima svjedočili smo senzacionalističkim pričama u pojedinim medijima o konkretnim primjerima sukoba roditelja u kojima glavni akteri bivaju djeca", naglašavaju iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poziva medije i medijske kuće na poštivanje prava i dobrobiti djeteta u izvještavanjima, na zaštitu privatnosti djeteta  i njihovih obitelji te da se suradničkim odnosom preuzme odgovornost zaštite onih kojima je zaštita najpotrebnija, koji ne mogu sebe zastupati, niti se njihov glas može čuti – djece. Zajedničkim aktivnostima  promičimo  njihova temeljna  prava, pravo na sigurnost, prava na ljubav i pravo na život u obitelji i život s obitelji.
Djetinjstvu  kao važnom razdoblju u životu  pridaje se posebna važnost. Pravo djeteta da živi u obitelji, jedno je od temeljenih prava Konvencije o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta također propisuje da su oba roditelja zajednički odgovorna za odgoj i razvoj djeteta te da se u svim akcijama koje u svezi s djecom poduzimaju javne ili privatne ustanove socijalne skrbi, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, mora  prvenstveno voditi računa o interesima djeteta.
Neovisno o dobi djeteta ono ima pravo i potrebu na ljubav, na pripadanje i na sigurnost. Niz promjena u društvu, ali i u obiteljskim odnosima mogu biti  stresni  za djecu. Kao jedan od najintenzivniji stresova za dijete je razvod roditelja, jer mijenja odnose  u obitelji i među roditeljima.  
Novija istraživanja govore kako je približno jedna trećina razvoda obilježena visokim konfliktima koje karakterizira sukob među roditeljima, gdje su djeca u središtu sukoba i njihov razvoj i dobrobit bivaju ozbiljno ugroženi. Razvod  ili prekid zajednice sam po sebi ne ugrožava uvijek dobrobiti djece, ali kada su djeca u središtu sukoba roditelja, on to čini. 
"U posljednjim tjednima svjedočili smo senzacionalističkim pričama u pojedinim medijima o konkretnim primjerima sukoba roditelja u kojima glavni akteri bivaju djeca, djeca koja se nalaze/ili su se nalazila u fokusu roditeljskih sukoba i čije su potrebe ozbiljno ugrožene i zanemarene, a istovremeno su bila izložena medijskom nasilju objavljivanjem na  naslovnicama pojedinih tiskanih medija ili kao dio priča televizijskih priloga.  Takvi senzacionalistički istupi pojedinih medija primarno štete djeci, koja ponovno bivaju traumatizirana", naglašavaju iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Božica Ravlić

 

Povezane vijesti