MOST I ŽIVI ZID: U Hrvatskoj je katastrofalno stanje psihijatrijske skrbi djece

Klubovi Mosta i Živog zida, u srijedu su, uoči premijerova godišnjeg izvješća Hrvatskom saboru, zatražili stanke kako bi upozorili na katastrofalno stanje psihijatrijske skrbi djece u Hrvatskoj

 

Na situaciju je upozoreno u više navarata, ministar zdravstva Milan Kujundžić je za to znao, istaknula je Mostova Ines Strenja Linić, ističući da u Hrvatskoj skoro sto tisuća djece ima neki oblik psihijatrijskih tegoba "koje je ministar potpuno zanijekao".

U novom Nacionalnom planu bolnica, ministar je prekrižio i ne postoji dječja i adolescentska psihijatrija, pa smo dovedeni u situaciju da se o toj djeci neadekvatno skrbi, rekla je zastupnica.

Ustvrdila je i da trenutno, od Rijeke do Dubrovnika, nema ni jedan krevet za djecu sa psihijatrijskim tegobama, da je u Hrvatskoj samo 37 dječjih psihijatara.

Branimir Bunjac iz Živog zida pozvao se na prošlotjedno izvješće Vijeća Europe, odnosno analizu u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež, u kojem je, naveo je, utvrđeno da liječnici vežu djecu, da djeca nemaju pristup sanitarnim čvorovima, da su cijelo vrijeme u zatvorenom prostoru, da ih se drži kao stoku u 21. stoljeću.

Pravobraniteljica je o tome izvjestila Vladu i ministra, a on dvije godine nije odgovorio na njezine upite, rekao je zastupnik.

Hina

 

Povezane vijesti