PEDIJATRI Koji čimbenici mogu utjecati na zdravlje djece s teškoćama u razvoju

Američka pedijatrijska akademija poziva pedijatre da promiču zaštitne psihosocijalne čimbenike kao dio koordinirane sveobuhvatne skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji

 

Pedijatre se potiče da razmotre i druge stvari osim medicinskih problema kada liječe djecu s teškoćama u razvoju.

U novim preporukama Američka pedijatrijska akademija savjetuje liječnike da obrate pozornost na vanjske čimbenike, od stanovanja do škole i financijskih okolnosti koje bi mogle utjecati na zdravlje djece s teškoćama u razvoju.

Naime, skupina pedijatara kaže da bi liječnici trebali redovito procjenjivati ​​socijalno-emocionalno stanje djece s posebnim potrebama u zdravstvenoj skrbi, kao i njihove roditelje ili skrbnike.

Osim toga, liječnici bi trebali raditi s pružateljima usluga dječje skrbi i školskim osobljem kako bi promicali pohađanje nastave i akademski uspjeh. Pedijatri bi također trebali zagovarati i povezivati ​​obitelji s resursima u zajednici kao što su privremena i palijativna skrb, kako bi se osiguralo da djeca imaju potporu koja im je potrebna, piše Disability Scoop.

Na praktičnoj razini, Američka pedijatrijska akademija naznačila je da bi liječnici trebali ponuditi fleksibilne opcije plaćanja za obitelji koje su u nepovoljnom financijskom položaju.

U kliničkom izvješću se navodi da sve veći broj američke djece - gotovo 20 posto - sada ima posebne zdravstvene potrebe.

- Djeca i obitelji koje imaju posebne zdravstvene potrebe imaju veću vjerojatnost da će se suočiti s emocionalnim ili psihološkim izazovima, financijskim problemima, poteškoćama u školi i zlostavljanjem u školi i ostati motivirani u učenju - rekla je Gerri Mattson, pedijatrica koja je glavna autorica izvješća.

- Američka pedijatrijska akademija poziva pedijatre da promiču zaštitne psihosocijalne čimbenike kao dio koordinirane sveobuhvatne skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji - kaže Mattson.

- Pristup zasnovan na timu s partnerima u zajednici, kao što su dječja skrb i škole, može pomoći u ublažavanju faktora rizika i promicanju zaštitnih čimbenika kao što su tehnike zdravog roditeljstva, smanjenje stresa i socijalne usluge, kako bi se povećala otpornost – zaključuje Mattison.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti