PRIJATELJI ŽIVOTINJA Isprobaj veganstvo na mjesec dana i ovaj svijet učini ljepšim

Postavljajući pitanja u kojima su iznijeli sve razloge zašto se pojedinci najčešće odlučuju postati vegani, udruga Prijatelji životinja pozvala je zainteresirane da se na početku nove godine okušaju u Vege izazovu

 

Udruga Prijatelji životinja već je na početku godine krenula u akciju, s apelom na širu javnost da barem ovog siječnja podrži prehranu koja neće sadržavati meso i mesne prerađevine. 
Riječ je o Vege izazovu, a Prijatelji životinja u tom kontekstu postavljaju nekoliko pitanja: Protiviš se nasilju i mučenju životinja? Brine te odnos ljudi prema okolišu i boli te kada čuješ da se trećina svjetske površine pretvara u pustinje zbog proizvodnje mesa ili da se više od pola svjetskih oceana približava točki ekološkog kolapsa? Zapanjen si činjenicom da djeca u Africi i Aziji i dalje umiru od gladi dok se 85 posto svih proizvedenih žitarica koristi za prehranu životinja? Želiš poboljšati svoje zdravlje?"
- Ne brini se, imamo rješenje - poručuju iz udruge Prijatelji životinja. 
- Odgovor na svako od ponuđenih pitanja je veganstvo. 
Postavljajući pitanja u kojima su iznijeli sve razloge zašto se pojedinci najčešće odlučuju postati vegani, pozvali su zainteresirane da se na početku nove godine okušaju u Vege izazovu koji traje mjesec dana.
Prijatelji životinja već nekoliko godina preko stranice veganopolis.net svima zainteresiranima nude besplatnu pomoć pri prelasku na veganstvo. Svatko tko se prijavi na Vege izazov dobivat će recepte za hranjiva i ukusna veganska jela te zanimljive informacije o prednostima veganstva, namirnicama koje vegani koriste te njihovim prehrambenim i životnim navikama. Preko Veganopolisa mogu zatražiti i svojeg vegan prijatelja, kao i pogledati što se sve od veganskih opcija nudi u trgovinama.
Da dobri izazovi i početak godine idu jedno s drugim, kao veganski med i biljno mlijeko, prepoznale su i druge svjetske organizacije koje se bave promicanje veganstva i održivog življenja, pa je tako britanska dobrotvorna udruga s međunarodnim dosegom u svojemu velikom projektu spojila riječi "veganstvo" i "siječanj". 
Veganuary.com svima zainteresiranima nudi vodič za početnike u veganskoj prehrani te pomaže svima koji se žele aktivirati za prava životinja na svojem području da se povežu.
Za one koji više vole držati knjigu u rukama i listati stranice, Veganuary je svoju inačicu Vege izazova objavio i u papirnatom izdanju. Knjiga "Kako postati vegan (Zašto, kako i sve što vam treba kako biste lako postali vegan)" dostupna je i u našim knjižarama i knjižnicama. U knjizi je, baš kao i u Vege izazovu, sažeto sve bitno što trebate znati o veganstvu, bilo da vas zanima što ono sve obuhvaća, želite dobiti više informacija ili ga i sami iskušati. Uz mnoštvo savjeta, primjera i dodatnih izvora, knjiga također daje podršku svima onima koji već jesu vegani te ju Prijatelji životinja toplo preporučuju svima.
Zanimljiva je činjenica da se svakih osam sekunda jedna osoba prijavi na Veganuary, a ove godine predviđaju da će se prijaviti čak 300 tisuća ljudi. 
Svi zainteresirani mogu se prijaviti na Vege izazov na www.veganopolis.net.
Božica Ravlić