KONTROVERZNO Zdrava Amerikanka želi na operaciju kako bi postala osoba s invaliditetom

Chloe Jennings-White pati od 'poremećaja tjelesnog identiteta', psihološkog stanja u kojem bolesnici ne prihvaćaju jedan od vlastitih udova i nastoje ga amputirati ili postati paraplegičari


Na prvi pogled, čini se da Chloe Jennings-White živi život iz snova.
58-godišnja znanstvenica ima prekrasan dom u West Bountifulu u američkoj Uti, doktorat iz kemije i priznanja sa sveučilišta Cambridge i Stanford. Uživa u skijanju i u sretnom je braku. Međutim, Jennings-White želi nešto što još nema. Želi biti trajno paralizirana.
Kako piše Huffington Post, Jennings-White pati od 'poremećaja tjelesnog identiteta' (body integrity identity disorder – BIID, jedna od vrsta disforije poznatih još kao xenomelia, op. a.), psihološkog stanja u kojem bolesnici ne prihvaćaju jedan od vlastitih udova i nastoje ga amputirati ili postati paraplegičari.
Jennings-White je izjavila da je imala četiri godine kada je svjesno odlučila da je priroda pogriješila tako što joj je dala zdrave noge. Bila je ljubomorna na djecu s invaliditetom i zavidila teti kojoj su bile potrebne proteze za noge nakon nesreće na biciklu.
Kad je imala devet godina, Jennings-White se pokušala paralizirati padom s visine, ali je završila samo s ogrebotinama i modricama.
Kada skija, Jennings-White se gura do krajnjih granica, spuštajući se niz najopasnije staze, s mišlju da bi u svakom trenutku mogla dobiti trajno onesposobljavajuću ozljedu o kojoj sanja.
- Svaka aktivnost koja donosi šansu da postanem paraplegičar daje mi osjećaj olakšanja od tjeskobe koju uzrokuje BIID - rekla je.
Izuzimajući ozbiljne ozljede, jedina nada Jennings-White za trajnim gubitkom donjih udova je operacija čija se cijena procjenjuje na 25.000 dolara. Rekla je da postoji liječnik koji je spreman prerezati joj ishijadične i bedrene živce tako da joj noge više ne rade, ali priznaje da je to samo san.
- Nikad si to neću moći priuštiti, ali znam da neću zažaliti ako ikad budem mogla, i ne znam zašto to uznemirava ljude - rekla je.
- Isto je kao i kada transseksualnom muškarcu odrežu penis. Nikada mu se neće vratiti, ali zna da to želi - kaže Chloe.
Jennings-White ima podršku svoje supruge, 44-godišnje Danielle Saint-Marie. Dopustila je Chloe da se kod kuće pretvara da je paraplegičarka, iako je to značilo da ona mora obavljati sve kućanske poslove.
- Dio nje je želio da nisam u invalidskim kolicima, ali znala je da je to jedina stvar koja pomaže, pa je igrala ulogu - kazala je Jennings-White.
Doktor Mark Malan, koji liječi Jennings-White, rekao je da bi u budućnosti ljudi s BIID-om mogli selektivno oduzeti funkcionalnost svojih udova na kratke periode.
- Jedna mogućnost bi mogla biti neka vrsta blokiranja živaca, tako da se taj ud zapravo ne bi mogao koristiti neko vrijeme, kako bi se pacijentu omogućilo da privremeno testira realnost fizičkog invaliditeta - rekao je Malan.
- To bi bolesnicima s BIID-om dalo šansu da promijene mišljenje ako to žele - zaključuje doktor.
Damir Fatušić