NIVES BLAŽEVIĆ Majka djeteta s invaliditetom pokrenula kampanju 'Za pristupačni Mostar'

Kao roditelj želim da moje dijete nastavi voditi kvalitetan život, kakav je imao i do sada, ali da pri tome bude više samostalan, sretan i da bude aktivni član kulturnog i društvenog života, kaže Nives


U Mostaru je Nives Blažević, majka 11-godišnjeg dječaka koji koristi invalidska kolica, pokrenula kampanju 'Za pristupačni Mostar'. 
Nadahnuće je dobila od pokretača grupe 'Za pristupačni Split', koji su suradnji sa Split parkingom uspješno realizirali kampanju 'Želiš li se mijenjati za mjesto?'. Cijelu stvar je, podsjetimo, podržao i gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara.
Kampanja je rezultirala podizanjem svijesti i empatije kod građana Splita, a cilj kampanje u Mostaru je isti, s obzirom na neprilagođenost grada za kretanje osobama s invaliditetom (ortopedska pomagala i kolica). Osim toga, sve veći problem postaje prelaženje prepreka za dječja kolica, kao i za starije i nemoćne osobe.
 Prepreke čine nepropisno parkirana vozila - na nogostupima i često na ulazima u javne i kulturne ustanove, neoznačeni pješački prijelazi na mjestima na kojima su potrebni, nepostojanje blagih nagiba na prijelazima između nogostupa i kolnika, kao i problemi s mnogim ustanovama koje imaju više razina, a nemaju ugrađena dizala.
- Kao roditelj želim da moje dijete nastavi voditi kvalitetan život, kakav je imao i do sada, ali da pri tome bude više samostalan, sretan i da bude aktivni član kulturnog i društvenog života. Osim toga, želi dati svoj doprinos osvještavanju potrebe pozitivnih promjena, rekla je za In Portal pokretačica Facebook grupe 'Za pristupačni Mostar'.
Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti