SUVENIR ARBOR Gradnja nove proizvodne hale u kojoj će raditi osobe s invaliditetom

Potpisivanjem ugovora počinje druga faza za gradnju nove moderne proizvodne hale u koju će biti instalirano šest novih strojeva koji su već kupljeni, rekao je Alen Baščevan, ravnatelj Suvenira Arbor 

 

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu županijskoj ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Suvenir Arbor i tom prilikom obišao novoizgrađene i novoopremljene pogone Suvenira te prisustvovao potpisu ugovora s izvođačem radova za gradnju još jedne nove proizvodne hale. Naime, ustanova je to koja je u velikom investicijskom ciklusu izgradnje i opremanja novih proizvodnih pogona.

Tako je u Suveniru Arbor završena:

- Izgradnja skladišta za sirovinu vrijedna 425 tisuća kuna;

- Rekonstrukcija pilane vrijedna 370 tisuća kuna;

- Izgradnja doradne pilane vrijedna 490 tisuća kuna;

- Instalacija odsisa piljevine vrijedna 285 tisuća kuna;

- Nabava peći za grijanje novih hala vrijedna 75 tisuća kuna;

- Ulaganja vrijedna 1.645.000 kuna,

No, tu ulaganjima nije kraj. Naime, pred Suvenirom je izgradnja još jedne nove modernizirane hale za proizvodnju i izradu dužinsko širinskih ploča investicija vrijedna 1.9 milijuna kuna za koju je ugovor o gradnji, uz prisustvo župana Damira Bajsa, potpisao ravnatelj Suvenira Arbor Alen Baščevan s prokuristom tvrtke Promont Commerce d.o.o. Daruvar Vladom Kočijem.

Tako se ulaganja u nove proizvodne hale, proizvodnju i opremu u Suveniru u zadnjih nekoliko godina penju na više od četiri milijuna kuna. Totalni je to preokret tvrtke na bolje koji nije došao preko noći jer riječ je o županijskoj ustanovi koju  je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs 2013. kada je ponovno postao župan zatekao u teškom stanju, praktički pred zatvaranjem s dugovanjima prema državi, dobavljačima i samim radnicima u iznosu od 2,6 milijuna kuna.

Svjestan situacije, ali i značaja tvrtke koja zapošljava osobe s invaliditetom župan Bajs tada se ulovio u koštac s problemima i krenulo je rješavanje pitanja predstečajne nagodbe. Podrazumijevalo je to brojne dogovore i niz sastanka s Ministarstvom financija, vjerovnicima, Hrvatskim šumama, ali u konačnici i s radnicima koji su se bojali za opstanak tvrtke, a samim time i za svoja radna mjesta svjesni činjenice ukoliko se proizvodnja u Suveniru ugasi da će više teško doći do radnog mjesta.

Tadašnji napori županijske vlasti i nastojanja da spase jednu od rijetkih ustanova koje zapošljavaju osobe s invaliditetom urodili su plodom i Suvenir je krajem prošle godine uspješno izašao iz predstečajne nagodbe, a paralelno s tim ulaže se i u proizvodnju.

 U posljednjih pet godina napravljen je potpuni zaokret u radu i proizvodnji Suvenira Arbor i danas možemo reći kako je poslovanje stabilizirano, tvrtka zapošljava 64 radnika, od kojih su njih 39 osobe s invaliditetom. Osnovni cilj tvrtke u županijskom vlasništvu nije profit, već želja da se nastavi tradicija duža od četrdeset godina, tijekom kojih se uspješno integriraju osobe s invaliditetom u zajednicu omogućavajući im samostalan rad i dostojan život.

Sve to zajedno ogromnim zalaganjem osnivača i Uprave doprinijelo je širenju tržišta, pronalasku novih kupaca u zemlji i inozemstvu. Danas se proizvodi Suvenira Arbor mogu naći na policama najvećih trgovačkih lanaca namještaja u Hrvatskoj, a proizvodi se izvoze i u europske zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije i sa zadovoljstvom se može reći kako 90 posto svojih proizvoda Suvenir izvozi na inozemno tržište. Riječ je o visokokvalitetnim proizvodima od drva prvenstveno hrvatskog hrasta i bukve.

Nova ulaganja i proširenje tržišta trebala bi doprinijeti povećanju prihoda Suvenira Arbor, jer želja je osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije da se na tržištu ostvare dobri financijski rezultati i prihodi i samim time rastere davanja iz županijskog proračuna koja na godišnjoj razini iznose 1,8 milijuna kuna.

- Imali ste priliku vidjeti vani završenu prvu fazu našega plana koji nam je postavio naš osnivač prije dvije godine, to je kompletan tehnološki redizajn Suvenir Arbora, i ne samo tehnološki nego i kadrovski. U zadnje dvije godine ulagali smo značajna sredstva u to i imali ste prilike vidjeti završene radove na skladištu za sirovinu, rekonstrukciju pilane, doradnu pilanu, novi odsis za piljevinu i prašinu. Prva faza je oko 2 milijuna kuna i s njom smo završili. Potpisivanjem ugovora počinje druga faza za gradnju nove moderne proizvodne hale u koju će biti instalirano 6 novih strojeva koji su već kupljeni. Vrijednost je 1.9 milijuna kuna - rekao je ravnatelj Suvenira Arbor Alen Baščevan i tom  prilikom zahvalio i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na pomoći.

Anita Blažinović