POZITIVNA ODRŽIVOST Novi zakon povećava financijska prava osoba s invaliditetom

Prijedlog u Senatu SAD-a dramatično bi povećao pristup novom programu koji omogućuje osobama s invaliditetom da uštede novac bez ugrožavanja njihovih socijalnih povlastica

 

Zakon koji je uvela dvopartijska skupina senatora omogućio bi većem broju osoba otvaranje ABLE računa.

ABLE računi izrađeni su u skladu sa saveznim zakonom iz 2014. i omogućuju osobama s invaliditetom uštedu do 100.000 dolara bez rizika da izgube pravo na socijalna primanja i druge državne beneficije.

Prema planu poznatom kao ABLE Zakon o dobnoj prilagodbi, pojedinci s invaliditetom koji je nastao do 46. godine mogli su otvoriti ove račune. Postojeći zakon ograničava ABLE račune na način da ih mogu otvoriti osobe s invaliditetom koji je nastao prije navršene 26. godine života, piše Disability Scoop.

- Od donošenja Zakona ABLE, obitelji u cijeloj zemlji imaju koristi od mogućnosti boljeg plana za budućnost svojih voljenih osoba s invaliditetom. Ovaj zakon će graditi na temeljima Zakona ABLE i proširiti pristup tim računima na više obitelji - rekao je senator Chris Van Hollen, koji je predložio zakon zajedno sa senatorima Bobom Caseyjem, Jerryjem Moranom i Patom Robertsom.

Prošle godine zagovornici osoba s invaliditetom upozorili su da bi program ABLE mogao biti neodrživ bez promjena programa koje bi znatno povećale broj vlasnika računa.

- Jednostavno rečeno, bez povećanja kriterija za dob invaliditeta s 26 godina na 46 godina kako bi se značajno proširio broj pojedinaca koji mogu otvoriti ABLE račune, cjelokupni ABLE program je u opasnosti - piše u pismu iz lipnja 2018. koje je kongresu podnijelo vodstvo preko 150 organizacija za zastupanje osoba s invaliditetom.

Prema Nacionalnoj udruzi državnih blagajnika, koja predstavlja državne ABLE administratore i voditelje programa, 390.000 računa je potrebno do lipnja 2021. za ABLE programe kako bi se postigla minimalna održivost, s obzirom na troškove rada programa.

Do kraja prošle godine, širom zemlje je bilo otvoreno 34.707 ABLE računa, s imovinom od 171,7 milijuna dolara, tvrdi Strategic Insight, konzultantska tvrtka koja prati trendove ABLE računa.

Senatori koji stoje iza zakona kazali su da se procjenjuje da još 6,1 milijuna ljudi ispunjava uvjete za ABLE račun ako se odobri ABLE Zakon o dobnoj prilagodbi.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti