NOVINARSKI DOM Medijski kodeks o profesionalnom izvještavanju o nasilju nad ženama

U fokusu projekta je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama

 

Povodom Međunarodnog dana žena, u Novinarskom domu u Zagrebu, održano je svečano predstavljanje Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i slučajevima femicida, a predstavnici medija tom su prigodom  potpisali su Sporazum o prihvaćanju smjernica rečenog kodeksa.

Kako je navedeno na stranici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom - posi.hr, predstavljanje Medijskog kodeksa provodilo se u okviru EU projekta 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama', kojeg financira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije.

- Nositeljica projekta je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a projekt se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. U fokusu projekta je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama. Predstavnici medija i institucija javno su potpisali Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa kako bi svojim primjerom odaslali poruku o važnosti osjetljivog pristupa izvještavanju o rodno utemeljenom nasilju kao važnom segmentu suzbijanja nasilja prema ženama i femicida – pojašnjeno je na posi.hr.

Jedan od ciljeva predstavljanja Medijskog kodeksa bio je podsjetiti na važnost suzbijanja svih oblika nasilja prema ženama.

- Danas smo se ovdje okupili da podsjetimo na one koje ni na današnji, a niti na ijedan drugi dan, više neće dobiti cvijet jer je njihov život zauvijek prekinut, i to od ruke bračnih ili izvanbračnih tadašnjih ili bivših partnera, muškaraca kojima su vjerovale da ih nikada ne bi povrijedili, s kojima su osnovale obitelj. Isticanje nulte tolerancije na nasilje ne znači ništa ako u praksi gotovo svakodnevno svjedočimo novom slučaju nasilja prema ženama i nasilja u obitelji i nezaštićenosti žrtve ili žrtava - istaknula je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Klaudija Klanjčić