PROTIV DRŽAVE Sud zabranio ministarstvu odgodu provedbe propisa o jednakosti osoba s invaliditetom

Američki Zakon o obrazovanju osoba s invaliditetom koji nalaže da države identificiraju školske okruge s visokim postotkom učenika iz određenih rasnih ili etničkih skupina koji imaju invaliditet

 

Ministarstvo obrazovanja SAD-a ne može odgoditi provedbu propisa čiji je cilj spriječiti da se učenici učenika iz određenih rasnih ili etničkih skupina koji imaju invaliditet pogrešno smještaju u sustave posebnog obrazovanja, presudila je savezna sutkinja.

Odlukom donesenom u četvrtak, američka okružna sutkinja Tanya S. Chutkan utvrdila je da je Ministarstvo obrazovanja djelovao na 'proizvoljan i hirovit način' kada je odgodilo provođenje propisa poznatog kao pravilo 'značajne disproporcionalnosti'.

Odluka je donesena u slučaju koji su prošlog ljeta pokrenuli zagovornici osoba s invaliditetom nakon što je Trumpova administracija okončala dvogodišnje odgađanje pravila.

U pitanju je zahtjev iz Zakona o obrazovanju osoba s invaliditetom koji nalaže da države identificiraju školske okruge s visokim postotkom učenika iz određenih rasnih ili etničkih skupina koji imaju invaliditet, te da budu smješteni u restriktivna okruženja ili podliježu disciplinskim mjerama. Države su obično koristile različite mjere kako bi procijenile okruge.

Međutim, tijekom 2016. Obamina administracija nastojala je uspostaviti jedinstveni nacionalni standard kroz pravilo značajne disproporcionalnosti, koji je trebao stupiti na snagu u srpnju 2018. godine.

Pod državnom tajnicom za obrazovanje Betsy DeVos, Ministarstvo obrazovanja SAD-a izdalo je odgodu u srpnju prošle godine, navodeći zabrinutost da će pravilo potaknuti školske okruge na korištenje rasnih kvota kako bi izbjeglo da ih se prepozna kao značajno disproporcionalne.

Ali u prošlotjednoj presudi sutkinja je utvrdila da su zabrinutosti oko kvota 'temeljito raspravljene i rješavane godinama prije'. Shodno tome, Chutkan je utvrdila da je Ministarstvo obrazovanja prekršilo Zakon o upravnom postupku kada nije pružilo 'obrazloženo objašnjenje' za odgađanje pravila i također zato što nije razmotrilo troškove odgađanja.

- Ovo je pobjeda za djecu, posebno ne-bijelu djecu i druge koji su izloženi riziku da budu neprikladno upućeni na posebno obrazovanje - rekla je Denise Marshall, izvršna direktorica Vijeća odvjetnika roditelja, koje je podnijelo tužbu.

- Sud je stao na stranu djece koju je ministarstvo smatralo nevažnima kroz svoje postupke kojima bi odgodilo provedbu propisa o jednakosti.

Glasnogovornik Ministarstva obrazovanja izjavio je za Disability Scoop da agencija razmatra odluku i svoje mogućnosti.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti