ZA BOLJI ŽIVOT Projekt Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije za razvoj usluge osobne asistencije

Opći cilj projekta je bilo povećanje socijalne uključenosti osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osoba s intelektualnim teškoćama

 

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije uspješno je završilo s provedbom projekta 'ZA BOLJI ŽIVOT II' financiranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., 'Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom' .

Opći cilj projekta je bilo povećanje socijalne uključenosti šesnaest osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima na području Međimurske županije kroz osiguravanje, razvijanje i poboljšanje kvalitete usluge osobne asistencije zapošljavanjem osoba u nepovoljnom položaju. Tijekom provedbe projekta pruženo je više od 30 tisuća sati usluge osobne asistencije za šesnaest korisnika.

Uz to održane su dvije edukacije za osobne asistente te dvije edukacije za korisnike usluge osobne asistencije i njihove obitelji s ciljem boljeg upoznavanja prava i obveza asistenata i korisnika usluge osobne asistencije. Također, tijekom provedbe samog projekta izrađene su i objavljene različite publikacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom.

Osim prethodno navedenih rezultata potrebno je još posebno naglasiti i iskorištenost odobrenih financijskih sredstava u sklopu ovog projekta. Od ukupno mogućih odnosno odobrenih sredstava u iznosu od 1.991.765,60 kuna, Društvo je uspješno realiziralo te iskoristilo čak 1.991.217,13 kuna. Točnije, Društvo je iskoristilo 99,97 posto odobrenih financijskih sredstava u sklopu ovog projekta.

Također, gledano s financijske perspektive ističemo da je ovo najuspješniji provedeni projekt Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije ikad.

Nadalje, usluga osobne asistencije nastavlja se pružati putem nastavka ovog projekta pod nazivom 'ZA BOLJI ŽIVOT III' koji se također financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.495.900 kuna.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti