OBEĆAVAJUĆE VIJESTI Dva lijeka za simptome autizma potvrdila svoju učinkovitost

Nova istraživanja pokazuju da lijekovi koji ciljaju na jedan hormon mogu dovesti do poboljšane socijalizacije i ponašanja kod osoba s autizmom

 

Rezultati iz dvije studije o tretmanima vezanim uz hormon vazopresin - jedan koji je usmjeren na odrasle s poremećajem iz spektra autizma, a drugi na djecu - pokazuju obećavajuće rezultate.

- Mogli bismo napokon imati agens koji će se usredotočiti na te ključne značajke koje je vrlo teško liječiti - kaže Antonio Hardan, profesor psihijatrije i bihevioralnih znanosti na Sveučilištu Stanford i viši autor istraživanja koje se bavilo djecom.

Za dječju studiju, 30-ero djece u dobi od šest do dvanaest godina s autizmom bilo je nasumično raspoređeno da uzimaju vazopresin nazalni sprej ili placebo svaki dan tijekom četiri tjedna. Simptomi autizma svakog djeteta procjenjivani su pomoću nekoliko mjera prije i nakon ispitivanja.

Roditelji i istraživači su uočili veće povećanje socijalnih sposobnosti kod onih koji su uzimali vazopresin, prema nalazima objavljenim u časopisu Science Translational Medicine. Ta djeca su se pokazala i boljom u laboratorijskim testovima za mjerenje društvenih sposobnosti i pokazala su se manje tjeskobnima.

Poboljšanja su bila najveća među djecom koja su imala najvišu razinu vazopresina prije početka istraživanja, otkrili su istraživači. Štoviše, javlja Disability Scoop, kod tih se mladih činilo da liječenje smanjuje ograničeno i ponavljajuće ponašanje.

Istovremeno, zasebna studija koja je uključivala 223 odrasla muškarca s umjerenim do teškim autizmom procijenila je lijek zvan balovaptan, koji utječe na odgovor mozga na vazopresin. Muškarci su raspoređeni u jednu od četiri skupine, ili su primali različite doze balovaptana ili placebo tijekom dvanaest tjedana.

Ispitivanje odraslih nije pokazalo značajna poboljšanja kada su sudionici ocijenjeni pomoću ljestvice društvene reakcije (Social Responsiveness Scale, op. a.), koja je uobičajena mjera za socijalno oštećenje kod osoba s autizmom. Međutim, dvije skupine koje su primile veće doze lijeka pokazale su poboljšanje na drugoj ljestvici koja procjenjuje socijalizaciju, adaptivno ponašanje i vještine potrebne za svakodnevni život u usporedbi s onima koji su primili placebo, prema nalazima koji su također objavljeni u časopisu Science Translational Medicine.

- Oba lijeka su bila dobro podnesena i imala su prihvatljiv sigurnosni profil, sugerirajući da moduliranje putanje vazopresina može biti korisna terapijska strategija za poremećaje iz spektra autizma - napisali su znanstvenici.

Istraživači koji stoje iza dječje studije sada rade na ponavljanju rezultata kod još 100 djece.

- Prije prevelikog uzbuđenja, želim da ovo ponovimo, i što je još važnije, želim da drugi kopiraju naša otkrića - rekao je Hardan koji je naveo da su potrebna veća ispitivanja kako bi se potvrdilo da je liječenje sigurno.

Damir Fatušić