WASHINGTON Prosvjednici s invaliditetom završili u zatvoru zbog ometanja javnog reda i mira

Policija Capitol Hilla uhitila je 80 osoba koje su prošli ponedjeljak ujutro demonstrirale ispred sjedišta američkog Ministarstva za zdravstvo i ljudske usluge. Možete li zamisliti ovakav scenarij u Hrvatskoj?

 

Desetine aktivista za prava osoba s invaliditetom - uključujući i neke u invalidskim kolicima - uhićeno je u blizini Capitol Hilla dok su tražili bolji pristup uslugama u zajednici.

Policija Capitol Hilla uhitila je 80 osoba koje su prošli ponedjeljak ujutro demonstrirale ispred sjedišta američkog Ministarstva za zdravstvo i ljudske usluge.

Prosvjednici su bili s organizacijom za prava osoba s invaliditetom ADAPT. Tražili su sastanak s tajnikom za zdravstvo i ljudske usluge Alexom Azarom, kako bi zamolili da podrži adekvatno financiranje za Medicaid, prekine s nastojanjima da se blokira financiranje programa i podrži niz drugih promjena kako bi usluge za osobe s invaliditetom bile dostupne u zajednici.

- Moramo se pozabaviti našom trenutnom nemogućnošću da učinkovito prebacimo ljude iz ustanova za njegu i podržimo ih u zajednici - rekla je Rhoda Gibson, organizatorica iz ADAPT-ove podružnice u Massachusettsu.

- Stvaranje modela za učinkovitiju tranziciju uključivalo bi višestruke promjene u načinu na koji su te usluge odobrene i pružene.

Svi uhićeni bili su optuženi za ometanje javnog reda i mira, tvrdi Eva Malecki ispred policije Capitol Hilla. Svi su pušteni na slobodu i mogu platiti kaznu ili zatražiti sudski datum za prekršajnu prijavu, kazao je Malecki.

Istog dana, kako piše Disability Scoop, aktivisti ADAPT-a su zauzeli urede 19 članova Zastupničkog doma. Grupa je nastojala potaknuti potporu Zakonu o integraciji osoba s invaliditetom, zakonu koji bi osigurao da osobe s invaliditetom koje imaju pravo na institucionalnu skrb također imaju pravo pristupa tim istim uslugama u vlastitim domovima, ako to žele.

Kao rezultat akcije, neki zakonodavci su naznačili da će podržati zakon, kazali su iz ADAPT-e.

Možete li zamisliti ovakav scenarij u Hrvatskoj?

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti